Английската централна банка сваля лихвите след Brexit

Частните работодатели в САЩ са открили нови 179 хил. работни места при очаквания за ръст от 170 хил. Повишението се дължи на сектора на услугите, който е създал 185 хил. работни места, въпреки че това е по-слаб ръст от този през юни в размер на 203 хил. новонаети служители.

Секторът на услугите в американската икономика показа добро увеличение през юни и стойност от 51.4 при PMI индекса.

Междувременно управителят на Фед в Чикаго Чарлс Евънс заяви, че американската икономика е в относително добро състояние и може да си позволи едно повишение на лихвите тази година.

Щатският долар беше добре подкрепен вчера и като цяло нарасна срещу другите валути. Пазарите обаче са в позиция на изчакване на днешното заседание на АЦБ и на утрешния доклад за трудовата заетост в САЩ.

Новозеландският долар се натъква на разпродажби при нивата над 0.72 без да има специфични новини за това. Зелените пари паднаха срещу канадския долар под 1.31 заради рали на петрола. Еврото отстъпи позиции и падна срещу американската валута до 1.1135.

Пазарът на облигациите замря преди заседанието на АЦБ

Анализатори на Bank of America предвиждат днес Английската централна банка да намали лихвите, но също и да оповести количествени улеснения в размер на 50 млрд. паунда разделени между държавни и корпоративни облигации.

Доходността на облигациите спадна минимално като тази на 10-годишните държавни книжа в САЩ загуби 1 базов пункт до 1.54%.

Пазарът обаче следи основно за днешното заседание на АЦБ, от което се очаква намаление на лихвите от 0.5% до 0.25%. Въпреки огромния натиск от Brexit и лошите икономически новини, централната банка избра през юли да не прави промени. Вместо намаление на лихвите, тъй като АЦБ има малко поле за действие преди да премине на отрицателна територия, е възможно и приемането на пакет от огромни стимули.

Възстановяване на петрола

Най-дългото рали на златото за последните 6 седмици спря заради данните за стабилна заетост в САЩ. Сегашното ниво на съпротива при 1375 все още чака да бъде тествано.

Фючърсите на петрола рязко скочиха от триседмичното дъно при новината от САЩ за неочаквано голям спад при запасите на бензина. При техническите индикатори RSI е за първи път разпродаден след януари 2016 г. и това лесно може да доведе до временна пауза на последните разпродажби.

Растеж на акциите

Индексите на Уолстрийт скочиха заради ралито на петрола, което помогна за растеж на енергийния сектор. Dow Jones нарасна с 0.2%, аStandard and Poor’s с 0.3%. Водещи сред печалбите бяха енергийният и финансовият сектор, докато губещи бяха комуналните услуги и суровините.

Европейските акции също се повищиха подкрепени от растежа на затруднените банки.

Източник: economic.bg

Facebook коментар