Брекзит застрашава свободния достъп на българи

За България има един практичен въпрос, свързан с Брекзит – свободното движение на хора. Дебатът за Брекзит беше доминиран от въпроса с миграцията и контрола върху границите. Поддръжниците на излизане обещаха, че Великобритания извън ЕС ще може да спре “безконтролното” навлизане на европейски мигранти и ще има политически натиск това обещание да бъде изпълнено, поне в някаква степен. Съмнявам се, че Великобритания би се осмелила да въведе визи за Германия или Ирландия, съответно рискът е по-голям за новите страни членки – особено Полша, Румъния и България. Неслучайно за същите страни има визи от САЩ и Канада.
Според последните данни към март 2016 г. във Великобритания има 232 хиляди работещи румънци и българи. От другите нови страни членки работещите са 974 хиляди. Работещите във Великобритания българи са поне 60 хиляди, а отделно има още поне 20 хиляди, които не работят (включително студенти, деца и пр.). Откакто България е член на ЕС, бяха значително намалени и таксите за българи в английските университети, откриха се и много нискотарифни полети, което направи Острова по-достъпен за българи. Всичко това е под заплаха.
Разбира се, не всичко е предрешено. Дори след Брекзит Великобритания иска достъп до общия пазар – а за да го получи, е нужно съгласието на всички страни членки, вкл. България. Това дава известен шанс на България да защити своите интереси, макар че ще бъде много трудно.
Много компании и банки могат да се окажат отрязани от общия пазар на ЕС – или поне затруднени заради мита и тежки процедури, пише Труд.
Facebook коментар