“Брекзит” няма да има

Великобритания може и да не напусне ЕС, тъй като няма да има премиер, който ще иска да поеме подобна отговорност върху плещите си. Това прогнозира специалист по конституционно право д-р Джо Мъркенс, цитиран „Ивнинг Стандард”. Той преподава право в лондонското училище по икономика. По думите му, резултатът от референдума реално е 2:2, тъй като Шотландия и Северна Ирландия са гласували „за” оставане в ЕС.

Това означава, че би било невъзможно Острова да напусне ЕС без да се разпадне Обединеното кралство. „Подкрепящите кампанията за напускане искаха обратно страната си, но то може да няма повече страна”, коментира професорът. „Едва ли би имало политик, който ще иска да е виновен за това”, каза още той.

След резултата, в свое емоционално обръщение към народа Дейвид Камерън заяви, че приема решението на сънародниците си и че подава оставка. Според Мъркенс, правителството в Англия няма как да принуди законно Северна Ирландия и Шотландия да напуснат ЕС без последстия. Това би било сериозно нарушение на взаимната им договорка.

С подобно становище излязоха и анализатори пред „Индипендънт”. Това е така, защото превесът на гласовете за напускане е незначителен. Повече държави имат конституционния обичай, според който за сериозни решения е необходимо одобрение от две трети от законодателите или избирателите, тоест много повече от почти 52%, гласували за „брекзит“.

Източник: novini.london

Facebook коментар