Британското правителство отказа да се ангажира, че гражданите на ЕС в Обединеното кралство ще могат да останат след излизане от общността, предаде “Гардиън”.

Зам. вътрешният министър Джеймс Броукъншайър обясни, че кабинетът може единствено да успокои гражданите на страните членки, че засега могат да останат във Великобритания, но техният статус през следващите години ще е проблем, с който трябва да се занимава новият премиер.

Министърът обясни, че би било “неразумно” да гарантира каквото и да е без ответни гаранции за 1.2 милиона британци, които живеят в страни от ЕС.

Лейбъристите осъдиха позицията на правителството и обясниха, че е “много, много обидно” да се отказва правото на милиони жители да планират живота си през следващите няколко години.

Неяснотата за бъдещето на 3-те милиона граждани на ЕС във Великобритания се засилва и след коментарите на вътрешния министър и водещ претендент за нов премиер Тереза Мей. В неделя тя посочи, че не може да даде никакви гаранции за статута на тези хора, и обясни, че “този въпрос ще трябва да бъде разгледан в хода на преговорите с ЕС”. Тя допълни, че “никой не е длъжен да остане някъде завинаги”.

/dnevnik.bg/

Facebook коментар