Великобритания вдига данъците заради Brexit

Министър на финансите във Великобритания Джордж Озбърн анонсира увеличението на данъците в страната и намаляването на бюджетните разходи във връзка с референдума за оттегляне от ЕС, пише Ройтерс.

“Сега ние се намираме в един продължителен период на икономически регулация, ние ще свикнем с живота извън Европейския съюз, но този живот няма да е толкова розов, както в рамките на ЕС. Сега трябва да се гарантира данъчна сигурност за гражданите, трябва да покажем на Великобритания и на света, че правителството ще бъде в състояние да се справи със своите задачи”, каза Озбърн.

Въпреки това, това правителство ще трябва да предприеме редица непопулярни мерки. Само преди 2 седмици, преди Brexit, Озбърн коментира евентуалното увеличение на данъците, ако Великобритания напусне ЕС. Сега обаче то ще бъде факт, за да се компенсира бюджетният дефицит в страната чрез увеличаването на налозите.

Основната ставка на данъка върху доходите може да се увеличи с 2% (до 22%), данък върху наследството – 5% (до 45%), акцизите върху бензина и алкохол – с 5%. Държавните разходи за здраве, отбрана, образование, полиция и транспорт ще бъдат съкратени, коментира Озбърн на 15 юни.

В отговор на репортерски въпрос за възможното увеличаване на данъците и намаляването на бюджетните разходи, Озбърн беше кратък. “Да, абсолютно”, заяви ръководителят на британската хазна.

По-рано беше съобщено, че Brexit до момента струва на световната икономика 3 трлн. долара.

Източник:БГНЕС
Facebook коментар