Великобритания напуска ЕС след драматичен референдум

След дълъг избирателен ден, драматична нощ и още по-драматичен финал на преброяването на гласовете от историческия референдум във Великобритания, британците решиха страната им да напусне Европейския съюз.

За излизането от ЕС гласуваха 58,2%, за оставането – 48,1% при 72,2% избирателна активност (от 99% обработени гласове към 7:00 часа по Гринуич).

Предварително беше обявено, че резултатите ще станат ясни след преброяването на гласовете в 382-та избирателни района. Още след приключването на гласуването международната компания YouGov цитира данни от неофициалното си проучване екзит-пол: 52 процента в подкрепа на членството в ЕС, 48 – за излизане. Британски социолози предупредиха, че хората не бива да се ръководят от тези данни и че нещата могат да се променят в хода на преброяването на гласовете.

 И действително, след отчитането на първите 6 избирателни района в полунощ, разликата беше само 1 процент, и то в полза на излизането от ЕС.

Първият голям удар привържениците на оставането в ЕС получиха при обявяването на резултатите в Съндърланд, който е смятан за индикатор на настроенията в цялата страна. Гласовете бяха категорично в полза на напускането – 61.34 % срещу 38.66% проевропейски гласове, въпреки прогнозите, че там  привържениците на „Брекзит“ няма да са над 53-56%. Час по късно, при преброени 10 района, разликата вече нарасна до 7.4 процента. С интерес се очакваха гласовете от Шотландия и Лондон, за които се смяташе, че ще  доведат до рязък обрат в резултата. Така и стана – гласовете в шотландските райони дадоха лека преднина на оставането в ЕС. Само вГлазгоу – най-големият град в Шотландия, за оставането са гласували 168 335избиратели, а за напускането – 84 474. Гласовете от Лондон също дадоха допълнително преимущество за оставането. Но това беше за кратко.

След като започна преброяването на северните райони, цифрите отново се обърнаха в полза на Брекзит и в останалите часове на нощта разликата се движеше около 1-2 процента. Жителите на Уелс гласуваха за изхода на Великобритания от ЕС, а на Северна Ирландия – за оставане. При 80% обработени гласове BBC обяви: „Британците бяха попитани и отговорът е: Навън сме!“

Leave supporters cheer results at a Leave.eu party after polling stations closed in the Referendum on the European Union in London, Britain, June 23, 2016. REUTERS/Toby Melville

Привърженици на Brexit ликуват

 

Британският паунд се качи на „влакчето на ужасите“ и през цялата нощ ту поскъпваше, ту поевтиняваше рязко след всяко разминаване с очакванията в определени райони. Когато привържениците на Брекзит вСъндърланд избухнаха в радостни викове след обявяването на резултатите там,паундът падна до 1.43 за долар, което беше най-ниското ниво след катастрофата от 2008 г. До сутринта той падна до най-ниското си равнище от 31 години насам, достигайки 1.3459.

Токийската фондова борса, която отвори първа, откри днешната сесия с повишение на основните показатели, но след оповестяването на първите резултати от референдума във Великобритания, те започнаха стремително да падат.

A pedestrian holding an umbrella walks past an electronic board showing the stock market indices of various countries outside a brokerage in Tokyo, Japan, June 13, 2016. REUTERS/Issei Kato

Служител на Токийската фондова борса отива на работа на 24.06 сутринта

 Източник: memoriabg.com

 

Facebook коментар
Сподели