Да дадем гражданство на британците, които живеят в България!

Нека България даде гражданство на хилядите англичани, които за заселени у нас, те ще поискат това и няма да останат бежанци, а европейци.

 

Това призова историкът проф. Божидар Димитров. Ето какво сподели той специално за “Епицентър”:

 

Хиляди британци са се нахвърлили върху посолствата на европейски държави в Лондон, за да поискат гражданство на съответната страна, съобщават западни медии. По този начин те искат да останат европейци.
В същото време в България има заселени между 20 и 30 000 англичани. Техни представители също заявиха пред български медии, че не искат да изпаднат в статута на бежанци, което ще е неизбежно, когато започне процедруата по излизане на родината им от ЕС. Те ще поискат българско гражданство на едно или друго основание.
Те действително могат съобразно българския закон да го получат, поне по няколко основания. Запитан дали е съгласен с този начин на уреждане на техния статут, премиерът Бойко Борисов в типичния си стил каза – да, защо не.
Като историк искам да кажа, че България вече веднъж е правила подобно нещо- веднага след Освобождението. Тогава се оказва, че остават огромни незаселени територии, въпреки заселването на българи – бежанци, които се стичат от Бесарабия и от онези части на Македония и Тракия, които са останали под османска власт.
Така през 1881 г. българското правителство обявява, че започва да приема хора, желаещи да се заселят в България, на които ще даде земя, поданство и право да построят къщи.
Десетки хиляди руснаци, украинци, чехи, германци, сърби, гърци, италианци, австрийци, се заселват у нас. Също и известен брой англичани. Това са главно хора с имоти у нас още от турско време.
Те успяват да се адаптират добре и да се впишат в българския живот. След известно време те се денационализират и днес само някои хора от Бургас или Търговище например имат смътен спомен, че са от черногорски произход например. Почти напълно са изчезнали руснаците, украинците и чехите.
Малко хора знаят, че семейството на поетесата Дора Габе именно така идва в България. Баща й Петър Габе е от руски произход и купува един чифлик в Добруджа веднага след Освобождението.
Много от тях са се сраснали с нашия живот и са допринесли за бързото развитие на държавата.
Специално англичаните, които сега живеят в България, в преобладаващата си част са хора в активна възраст – „млади пенсионери“, които честно си признават, че с огромните си от българска гледна точка британски пенсии трудно могат да живеят у дома, нито да си купят къща на село. А у нас си купуват и се чувстват много добре, бързо се адаптират, почти всички са научили сносно български език, а някои от тях са се оженили за млади и работливи жени. Някои от тях имат и деца, въртят бизнес.
Така че България може само да бъде доволна от тези нейни бъдещи нови граждани.

Източник: epicenter

Facebook коментар