Днес е хубав ден за Евросъюза!

Обединеното кралство би силен кралски шут на Евросъюза и с това дава шанс на оставащите държави да си извоюват разхлабване на примката около собствения врат, а самият съюз да започне да се реформира, така както предлагаше Дейвид Камерън

Британците изненадаха света, като вместо очакваната победа с малко на еврооптимиститие, евроскпетците се оказаха 51,9 % от имащите право на глас. Обединеното кралство вече не е член на Евросъюза.

Получи се странен парадокс. Страната–колонизаторка скъса пъпната връв със собствения си колонизатор и тръгва по самостоятелен път на развитие. Дали ще бъде успешен, предстои да разберем.

Френският посланик у нас видя във вота на британците победа на Путин. Българският президент пък прогнозира, че подобен развой на събитията ще бъде началото на Трета световна война /дали пък не се е прицелил в шефски пост в НАТО?!/, а британците просто гласуваха за себе си. С разрастването на съюза, бюрократите в Брюксел започнаха все по- силово да налагат решенията си върху асоциираните държави, основно под давление на Германия. Историята на Евросъюза няма пример, в който да е гласувано „против” директива на Берлин, и така от съюз на формално равнопоставени, ЕС придоби образ на нова империя с император и поданици.

Решението на Великобритания за излизане от ЕС е свързано с бедните източно-европейски държави.

Условията за асоцииране на новите страни – членки от Източния блок бяха обидни и опасни.

Всяка една от бившите социалистически държави

трябваше да жертва производствени мощности,

важни за икономическата й стабилност,

за да получи членска карта.

Поляци, чехи, унгарци, българи

трябваше да си свалят обувките

и да влязат боси в ЕС.

И ефектът не закъсня: масивен поток от мигранти се засили към богата Европа, в това число и към Острова, в търсене на работа и препитание. На шията на социалната система на Британия увиснаха 8 милиона чужденци, които получаваха статут на безработни и помощи, наравно с британците. В същото време пазарите в обедняващите южни страни на Евросъюза се свиха, потреблението на „евросъюзни” продукти намаляваше прогресивно и Обединеното кралство започна да отчита по-висок търговски обмен и експорт със страните извън ЕС, но в същото време трябваше да се грижи за изхранване на мигрантите, съгласно програмния устав на Евросъюза.

Дейвид Камерън направи опит да подтикне към реформиране на ЕС, за да се избегне излизането на страната, но без успех. През 2015 г. той предприе обиколка в източните страни-членки, търсейки подкрепа за своите четири предложения:

1. Защита на единния пазар на Великобритания и другите пазари извън Еврозоната.

2. Намаляване бюрокрацията в ЕС и осигуряване на равномерно разпределение на тежестите върху бизнеса.

3. Засилване ролята на националните парламенти и правото им да налагат вето върху решенията на Европейския парламент.

4. Ограничаване правото на свободно движение на работната ръка, контрол на миграцията.

Очаквано, Дейвид Камерън не получи подкрепа и в България по време на визитата си у нас. Президентът коментира предложенията на британския премиер по своя си начин – да не се загърбват евроатлантическите ценности, което в превод означаваше, че Британия трябва да продължи да изхранва прииждащите евроатлантически безработни. Премиерът пък отклони темата, като заведе колегата си на границата при телените заграждения срещу бежанци, и на практика също му обърна гръб.

Какво ще стане с пребиваващите на острова българи, поляци, чехи…?

Нищо страшно. Тези, които вече са се установили, работят и внасят данъци в бюджета на кралството, ще продължават да го правят.

Не се очаква премахване на безвизовия режим с Евросъюза, защото по този начин ще се затрудни и свободното придвижване на самите британци, но на безплатния обяд ще се сложи край. И ако се вярва на западни експерти, ще има и други отцепили се – Италия, Франция и други…

Източник: mejdu-redovete.com

Facebook коментар
Сподели