Жан-Клод Юнкер: Когато стана трудно, героите на брекзита се отказаха

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обвини най-известните британски политици, които призоваваха страната им да напусне ЕС – Борис Джонсън и Найджъл Фараж, че са се оттеглили в момента, когато е станало трудно.

Констатирам, че героите на брекзита, сияещи от задоволство вчера, днес са вече тъжни герои, каза Юнкер пред Европейския парламент. Думите му бяха посрещнати със силни аплодисменти.

Миналата седмица Борис Джонсън се оттегли от надпреварата за премиерския пост, а вчера Найджъл Фараж обяви, че подава оставка като лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство.

И двамата водеха кампания за излизане на страната от ЕС, припомня Франс прес.

„Това са така да се каже ретронационалисти, а не патриоти. Патриотите не напускат кораба, когато ситуацията се влоши, те остават”, каза Юнкер, според когото тези хора е трябвало да изготвят план какво да се прави след референдума, а не да се оттеглят.

Лидерът на либералите в ЕП Ги Верхофстат сравни привържениците на брекзит с плъхове, които напускат потъващия кораб.

Манфред Вебер от Европейската народна партия пък разкритикува отсъствието на Найджъл Фараж от пленарната зала.

Холандският премиер Марк Рюте пък коментира, че резултатът от референдума е бил „изключително злощастен”, най-вече за Обединеното кралство.

„Тази страна сега е в колапс – политически, икономически, фискално и конституционно. Ще минат години, преди да се справи с тази бъркотия”, добави той. /bTV

Facebook коментар