ИЗВЪНРЕДНО! Английският вече няма да е официален език в ЕС

Данута Хюбнер, председател на Комисията по конституционни въпроси в Европейския парламент (ЕП) предупреди в понеделник, че английският вече няма да бъде един от официалните езици в ЕС след напускането на Великобритания.

Английският е един от 24- те официални езика на ЕС, тъй като Великобритания го идентифицира като свой официален език, каза Хюбнер. Но веднага след като Великобритания завърши процеса на напускане на ЕС, английският може да загуби статута си.

Имаме регламент, според който всяка страна от ЕС има право да декларира един официален език“, каза Хюбнер. „Ирландците са декларирали гаелски, малтийците – малтийски, така че само Великобритания е декларирала английски“.

„Ако нямаме Великобритания, нямаме и английски“, допълни още тя.

Английският е един от работните езици на европейските институции, всъщност това е доминиращият език, който най-често се използва от служителите.

Евентуални промени в регламента за официалните езици трябва да бъдат приети единодушно от останалите членки, ако искат да запазят английския като официален, каза Хюбнер./BNews.bg

Facebook коментар