Паундът продължава да се обезценява на пазарите в Азия

Продължава сривът на паунда след отварянето на пазарите в Азия тази сутрин. В петък британската лира отчете рекорден спад, което беше продиктувано от решението на 52% от британците да гласуват за излизане от ЕС, съобщава БиБиСи.

Стерлингът се търгува 1,3365 за долар тази сутрин – или 3% спад в сравнение с котировките при затварянето на пазарите в петък. Един паунд се разменя за 1,2147 евро или спад с 1,4%.

В петък паундът потъна до рекордните 1,3236 за долар само за един ден или с 10%.

Днес финансовият министър на Великобритания Джордж Озборн ще излезе със съобщение преди отваряне на борсите в страната, за да ги успокои. Озборн не е говорил публично от резултата на референдума.

Страните в Азия предприеха действия за стабилизиране на финансовите пазари. След извънредна среща японският финансов министър Таро Асо заяви, че е бил инструктиран от премиера Шиндзо Абе да предприеме стъпки за стабилизиране на валутните пазари, ако е необходимо.

„Запазват се рисковете и несигурността на финансовите пазари”, каза Абе.

Увеличаване стойността на йената безпокои японското правителството, тъй като износът губи конкурентоспособността си.

След като падна с 8% в петък днес японският индекс Nikkei 225 навакса 1,3%.

В същото време Централната банка на Китай официално девалвира юана с 0,9% – най-кардиналната стъпка от август 2015 година.

Вчера шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард обяви, че британският вот в ЕС изненада пазарите. Но въпреки това, по думите й, „няма паника” и борсите са „под контрол”. /news.bg

Facebook коментар