Шотландия обмисля да блокира излизането на Великобритания от ЕС

Highland bagpiper in kilt

Шотландия обмисля да блокира по парламентарен път излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Пред Би Би Си първият министър Никола Стърджън заяви, че ще поиска парламентът в Единбург да наложи вето на “Брекзит”:

Това вероятно сега предизвиква гнева на много хора в Шотландия, докато сме изправени пред перспективата да напуснем Европейския съюз против волята си. Не аз създадох тези проблеми, а трябва да се опитам да намеря най-добрия начин да ги преодолеем. Не се преструвам, че това може да стане лесно или без усложнения, но ще дам всичко от себе си, за да го направя по най-добрия начин, в интерес на хората, за чиято защита съм избрана да мисля на първо място.

Според механизма за прехвърляне на някои правомощия, законодателството, с което Лондон би задействал излизане от ЕС, трябва да получи съгласието на регионалните парламенти на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Шейсет и два процента от избирателите в Шотландия гласуваха за оставане на Великобритания в ЕС на проведения в четвъртък референдум. /БНР

Facebook коментар