420 000 британци искат нов вот

Британските привърженици на евроинтеграцията събраха над 420 000 подписи под онлайн петиция, призоваваща депутатите да разгледат възможността за нов референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС, предаде ТАСС.

„Ние, долуподписаните, призоваваме правителството да приложи правилото, според което, ако гласувалите за или против (членството в ЕС) са по-малко от 60%, а участието на избирателите – под 75%, то трябва да бъде проведен нов референдум“, се казва в текста.

Във връзка с масовия наплив на интернет потребители, работата на сайта на британския парламент, където е регистрирана петицията, беше временно преустановена.

По закон за разглеждане на петиция в парламента са необходими 100 000 подписа, така че депутатите може да разгледат искането следващата седмица, посочва ТАСС.

Вчера пък десетки хиляди лондончани подписаха петиция с искане британската столица да получи независимост и да остане в Европейския съюз. Над 40 000 души подписаха в сайта change.org петицията, в която призовават кмета на Лондон Садик Хан да „обяви Лондон за независим от Обединеното кралство и да внесе кандидатурата на града за присъединяване към ЕС“.

На референдума 60 на сто от лондончани се произнесоха за оставане в ЕС./БТА

Facebook коментар