Куртовският розов домат и капия, от които в Куртово Конаре забъркват местната лютеница,  влизат в списъка за защита от имитация. Те ще бъдат обявени за автентични български продукти. Списъкът предстои да се утвърди от ЕС, а българските храни, които ще влязат в него, бяха обявени в края на миналата седмица по време на кампанията “Година на географските означения – да защитим българския вкус” от евродепутата Момчил Неков.

Целта е българското кулинарно богатство да се популяризира и да се стимулира развитието на местната икономика. Освен доматът и капията от Куртово Конаре в списъка влизат месото от източнобалканска свиня, странджанският чай и еленският бут. Ако бъдат признати за защитени храни от ЕС, тези продукти ще трябва да се произвеждат единствено от български суровини и само в характерния за тях географски регион.

Евродепутатът Момчил Неков обясни, че през 2000-2001 година, когато България започва да търгува по-активно с държавите от Западна Европа, у нас влизат различни видове разсад от чужбина. Резултатът са прословутите пластмасови домати и краставици.

Към момента България има само два успешно регистрирани продукта, защитени от имитация – горнооряховски суджук и българско розово масло.

Източник: Марица

Facebook коментар
Total Page Visits: 1642 - Today Page Visits: 1