На 104 години със свинско и суджук!

Свинско месо, суджук и дробчета най-често си хапва столетницата баба Мария! Обичаната и борбена жена от павликенското село Върбовка гони 104 години и е най-възрастният жител в цяла Великотърновска област, а според някои експерти скоро ще бъде и в България, пише “България днес”.Баба Мария почти не сяда на масата, без на нея да има месо, разказва пред “България Днес” учителката Милка Кръстева, която се грижи неотлъчно за нея.
“Храни се в точно определен час. Сутрин закусва в 6,30, преди да тръгна за работа. Хапва краве сирене, хляб, чай или макарони и кисело мляко. Обядва точно в 12:00, а вечерята е в 18,30 ч. Между храненията обича да похапва плодове – банани, портокали, мандарини, ябълки”, споделя преподавателката, която учи малчугани в съседното село Недан.

Още три условия в храненeто стриктно спазва баба Мария Станоева, които крепят организма й здрав. Жената никога не преяжда и винаги яде по две филии хляб. Пенсионерката задължително пие и много вода.

“Обича също и сокчета. Вино само веднъж й дадох да пийне, но не й харесва. Ракия също не пие”, разказва Милка Кръстева. Животът на столетницата е изпълнен с неуморна работа, житейски драми и силна воля за справяне с трудностите.

Съпругът й Недялко починал през Втората световна война. Тогава грижите за отглеждането на двете им деца паднали върху нейните плещи. Баба Мария сама се грижела за тях, а през останалото време работела на нивата. Почти целия си активен живот столетницата прекарала в ТКЗС-то в родното й село Михалци и успяла сама да построи къща.

“И двете й деца починаха, преди да навършат 80 години. Най-много страдаше за загубата на внука си, който си отиде едва на 50. Сега се радва най-вече на праправнучето Миглена, която е на 5 г. Тя е дъщеря на моя син”, разказва учителката.

Малко след като навършила 80, баба Мария загубила зрението си. Но въпреки това до миналата година перфектно се грижела за градинката, където садяла и отглеждала домати, краставици, лук, чушки. Беряла липов цвят, чушкала грах и царевица. “Сега казва, че като оздравее напълно, ще се прибере в родното Михалци. Тя не говори за умиране, бодра е и мисли за бъдещето. Къщата там обаче се руши и не става за живеене”, споделя Милка Кръстева.

Баба Мария пие три вида лекарства – за стомаха, нервите и оросяване на мозъка. Храни се сама и без чене, зъбите й са здрави и се опитва да се движи колкото е възможно повече.

Източник: Блиц

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *