Сладки картофи могат да се отглеждат и у нас

В тропическите части на Америка местното индианско население ги е използвало за храна много преди появата на Христофор Колумб. В южните части на света те се ползват със същата популярност както картофите – в северните.

Бататите не са взискателни към условията на отглеждане. Те са топлолюбиви и сухоустойчиви растения. Достатъчно е в началото да развият добра коренова система и могат да дадат добри добиви в райони, където не виреят и най-сухоустойчивите зеленчуци. Подходящи за тях са леките, песъчливи или глинесто-песъчливи почви. Добре е теренът да е равен или слабо наклонен. Реагират добре на торене с пресен оборски тор. Минералните торове се внасят след засаждане на разсада на постоянно място, но на разстояние от около 15 см встрани от корена. Най-голяма нужда имат от калиев тор и е добре той да се внася под формата на калиев хлорид.

Най-добре е почвата да се подготви още през есента, като се обърне възможно по-дълбоко. За подготовка на разсада са необходими около 6 седмици. Клубените се засаждат в предварително затоплен парник и отгоре се покриват с 4-5 см пясък. Необходимата в началото температура е около 30 градуса, а по-късно се намалява до 21-24 градуса. След десетина дни на повърхността се появяват първите издънки. Когато достигнат 10-15 см дължина, те се отрязват и се вкореняват в друг полутопъл парник на разстояние 5х5 см. Вкоренените растения се изнасят, когато почвата се затопли и е преминала опасността от пролетни мразове. Засаждат се на разстояние 90 см между редовете и 30 см между растенията. За условията в нашата страна най-подходящи са внесените китайски сортове, които имат къс вегетационен период.

Източник: Блиц

Facebook коментар
(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *