Беглик таш /Бегликташ/

Тракийското мегалитно скално светилище Беглик таш /Бегликташ/ се намира   на 4 км от Приморско, там където Странджа планина прегръща морето. То е едно от големите открития на тракийската  история по Южното ни Черноморие и Странджа, което до 2003 г. остава  неизвестно за науката. Представлява неповторим мегалитен ансамбъл от времето, когато човекът се е прекланял пред природата, когато ритуалите, митовете и легендите са били част от ежедневието. Връща ни назад към бронзовата епоха на 13 в пр. Х. Посветено е на свещенния брак между Богинята майка и Бога Слънце. Свързва се с култа към Плодородието.

Светилището „Беглик таш” било главното светилище  на тракийското племе „скирмиани” – най-древните металурзи в Тракия. Те населявали крайбрежните хълмове на Странджа и техният владетел бил и върховен  жрец, а резиденцията му била изградена високо над реката на известната скала, наричана „Лъвската глава” на 3 км западно от „Беглик таш”- главното светилище. Пътят между тях бележи свещенното простронство, в което се намират комплекси от тракийски могили, долмени и малки скални светилища. Това богатство на древни паметници дава повод Приморската планина на десния бряг на р. Ропотамо да бъде наречена „Свещенната планина на траките –металурзи”.

Най-добре  проучена е централната му част, където върху голяма скална тераса са разположени в кръг с диаметър 56 м. отделни скални елементи от ритуалното пространство.

Сядайки  на изсечения каменен трон , вие ще почувствате силата на великия тракийски жрец и пред вас ще се открие цялата площадка на светилището. Особено впечетляващо е осветлението  около 15 ч., когато благодарение на югозападната позиция на Слънцето, всичко в светилището грее.

Ако ли пък се изкачите на големия заоблен камък, наречен още „менхир”, ще видите, че той е белязан с изсечена на върха му „божествена стъпка”на Бога Слънце, ще усетите топлината на слънчевите лъчи. На срещуположната  страна, в подножието на скалната тераса на по-малък заоблен камък, се намира и другата стъпка – на Богинята майка. Стъпвайки там, ще усетите силата и връзката с Богинята майка – Земя.

Преминавайки, през десетметровата цепнатина, издялана точно север – юг, ще почувствате силното енергийно влияние на това място, ще се освободите от негативността на ежедневието, ще бъдете пречистени и благословени.

Тракийското светилище Беглик таш е пример за дълбоко преклонение на създателите му към природата, към нейните естествени творения, които само са белязани от човешките знаци, за да подчертаят божествената им красота и вечност.

От ляво на разклона на пътя за тракийското светилище „Беглик Таш” започва новата екопътека. Тя води до местността „Вълчаново кале”. Маршрутът е с обща дължина около 1 км и предлага на туристите уникална гледка и възможност да видят отблизо резерват „Ропотамо”. Маркировка напътства посетителите, а информационните табели  дават основна информация за защитените територии.

Източник: bestbgtrips

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial