Берат е бил български град, който някога се е казвал Белиград. Историята не може да каже с точност, кога той е бил населяван от българи за първи път, но няма да е преувеличено, ако кажем, че той е бил български град много преди повечето съвременни български градове. Историографията разполага с писмени доказателства (”Добавката към Манасиевата хроника”, “Чудесата на св. Димитрий”), които със сигурност потвърждават, че български владетели, а това са Драгон и Кубер от рода Дуло (съответно през V и VII в.), са обитавали Битолско, Охридско-Преспанско и Корчанско, т.е. областта Девол, където се намира и Ерсека.  Като потвърждение идва и скалният надпис от Мадара на Кан(Хан) Тервел, на който се споменават “чичовците от Солун”, т.е. кланът на Кубер, който е владеел областите северно от Солун. Има още много други доказателства, които сочат, че по тези земи е имало българи от 499г. насам.  Официално града влиза към българската територия през IXв. благодарение на Цар Пресиян I (836-852 г.) (около 840 г. българският владетел води тригодишна война срещу сърбите. През 850 г. в пределите на България влизат днешна Македония, Косово, части от Албания и Рас (Сърбия). ) Града получава българското име Белиград. Той става неразделна част от Първото българско царство. 

Белиград (град Берат, Албания) – средновековна столица на областта Кутмичевица от времето на Цар Борис Първи и Цар Симеон Велики и най-западната българска църковна епархия от това време. 

kutmanicaПредполагаеми граници на раннобългарската историческа област Кутмичевица (Котокия).  Административен център на областта е град Девол. В град Девол (дн. с. Звезда, Корчанско), в административния център на областта, е действал първият български университет – Книжовната школа на св. Климент Охридски (886-893 г.), където са обучени на писмен старобългарски около 3500 ученици, докато Бялград (Белиград, дн. Берат) е важен религиозен център. 
До единадесети век Белиград е бил част от царство България. През тринадесети век Берат става част от Византийската империя, а през петнадесети век е превзет от османските войски. Берат продължил да е част от османската империя до началото на двадесети век. 
Българската крепост Белоград, дн. Берат, Албания.

Днес Берат, който е разположен в близост до река Осуми (Osumi), е известен също така и като градът на хилядите прозорци. beratТова негово име се дължи на факта, че къщите са като кацнали една върху друга, а всяка една от тях има много по-голямо количество прозорци, отколкото къщите в който и да е друг град. Град Берат е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO). Град Берат се намира в близост до планината Томори.

Източници: http://www.protobulgarians.com/, http://pochivka.com/, http://yourplac3.blogspot.co.uk/, http://www.astrohoroscope.info/


Българи в Албания и всички българи в чужбина, изпращайте ни вашата история, като натиснете тук.

Ако желаете можете да я публикувайте самив Твоят Чуждоземец -> your.chujdozemec.com , където можете да качите също снимкаили видео от страната в която сте.

При въпроси пишете на електронната ни поща chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
Total Page Visits: 9963 - Today Page Visits: 7