Божидар Димитров за заселването с бежанци: Толкова му е акълът на Иван Иванов

На Иван Иванов толкова му е акъла, да направи такова предложение в Швеция или да го приеме. Това коментира пред BIG5.BG директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Офертата на зам.-председателят на парламента Иван Иванов да заселва обезлюдените български села с бежанци взриви патриотичната търпимост в страната. Социалните мрежи преляха от коментари, клетви, пожелания и какво ли не по адрес на зам.-председателя от страна на Реформаторите в парламента.

На посещение в Швеция Иванов предложи идеята запустелите къщи в българските села да се напълнят с бежанци. „Шведските ни домакини останаха доста учудени, че у нас има обезлюдени цели села и пусти къщи, които биха могли да се предоставят на бежанци. По този начин с подходяща интеграционна политика могат отчасти да се решат проблемите на трудовия пазар и демографията“, предложи Иванов.

„Това е национално престъпление срещу общностите ни в чужбина“, заяви проф. Божидар Димитров.

„Това е много глупава идея. Той въобще не познава ситуацията с въпросните обезлюдени села. Всяка къща, всеки двор в тях принадлежи на някой човек, който живее в голям град или в чужбина, но се връща. И обикновено събира пари да си ремонтира къщата на село и да я превърне в т.нар. втори дом. Това е част от съвременната европейска цивилизация. Логична беше обстановката в някои части на Италия като Тоскана. С подобряване на пътищата много хора превърнаха селските къщите във втори дом, в който живеят петък вечер, събота и неделя, и в понеделник се връщат в града. Собствеността на тези домове не е на държавата, за да разполага с тях и да настанява всякакви афганистанци и други мюсюлмани. Държавата у нас не е изкупила такива къщи“, коментира историкът.

Според него тези хора няма какво да правят в тези обезлюдени места. „Какво ще работят? Ако имаше работа, хората щяха да си бъдат там. Не е рентабилно производството на домати, чушки. Евтиният внос от Македония, Гърция и Турция подкопа родното производство. Затова хората от тези села са емигрирали в големите градове. Ако там се настанят бежанци, ще умрат от глад, и за да не стане това, държавата трябва да ги храни“, обясни защо е неадекватна идеята на Иван Иванов.

„Истинско престъпление е, когато  имаме историческа диаспора от 3 милиона и половина българи в Украйна, Молдова, Румъния, Сърбия, Косово, Македония, Албания, които искат да се преселят в България, да им правим всякакви спънки свързани с гражданство у нас. Като нямат гражданство, не могат да дойдат тук. Къде е логиката да търсим хора, които са чужди на нашата цивилизация, а да не прибираме тези, които говорят български и имат поне средно образование?

Много от тях са и висшисти. Говоря за лекари, икономисти, ИТ специалисти. Те искат да дойдат в България, но изкуствено им се създават пречки от някои наши институции. Това са главно Министерството на правосъдието, където е Комисията за даване на гражданство и някои други институции. Не мога да разбера защо трябва да приемаме хора, изповядващи исляма, които не говорят български език, вместо такива, които са българи, говорят нашия език и имат образование да се интегрират“, обясни за проблемите на кандидатите за българско гражданство Димитров.

На въпрос дали идеята на Иван Иванов е политическо решение, бизнес поръчка или толкова му е акъла, историкът бе категоричен: „Толкова му е акълът. Той е в съвсем в друга област. Отишъл е там, някой му е подал тази мисъл и той веднага  я е поел. Но не е единствен. Преди време и Кристалина Георгиева имаше същата мисъл. Защо трябва да инвестираме в образование, когато има образовани хора, които чакат да дойдат тук. У нас работят 183 македонски лекари. Ако не работят 1830, е само защото много трудно им се признават дипломите.

Обрали сме почти всички ИТ специалисти на Македония и Сърбия и те работят в България. Тук има и много други специалисти. В Албена работят 1500 руснаци, украинци и молдовци. Те нямат още българско гражданство, но са си българи. В моя роден Созопол работеха и работят десетки българи от Украйна, Молдова и Македония като готвачи, специалисти в хотелите. Това е пътят. Имаме наша диаспора, няма нужда да прибираме хора, които не знаеш кога ще им врътне акъла, и подобно на този в Орландо или във Франция, ще тръгнат да избиват и без това малкото хора в България“, аргументира се Божидар Димитров.

Божидар Димитров за заселването с бежанци: Толкова му е акълът на Иван Иванов

Румяна Смилкова, BIG5.BG

Източник: СВОБОДНО СЛОВО

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *