Ние българите сме велики. И това не е просто байганьовско самохвалство, не е гол патриотизъм без покритие, а самата истина. Вече е ясно, че редица българи са имали уменията да променят целия свят, но кои са те? Ето втора част на списъка с велики българи, предоставен от Vbox7.com.

Илия Вълков

Вълков, познат още като Юл Браун е откривателят на Брауновия газ. Представлява смес от водород и кислород с удивителни свойства, за които няма научно обяснение. Горелка с Брауновия газ може да прогори волфрамова пръчка, а в същото време може да се докосне с гола ръка до самата дюза.

Откритието на Вълков е, че след електролиза на вода, когато обратно се съедини го прави мирно и тихо, без експлозия. Вълков слага две браунови батерии и само с 4 литра вода, без никакво друго гориво, успява да измине 1600 км с кола. Равнява се на 20-25 ст. на 100 км, ако използвате бутилирана минерална вода. Ако използвате чешмяна вода, разходът се равнява на 0,001 стотинки на 100 км.

Димитър Пасков

Откривателят на нивалина. Лекарството се извлича от блатно кокиче. Лекува болести, за които преди това не е имало лек. Някои от тях са церебрална парализа, Алцхаймер, полиомиелит и др. Награден е с фармацевтичния “Оскар”  – “Еньо” за принос в науката. Основоположник на българската експериментална  фармакология.

Йордан Колев

Изобретява нов вид двигател с вътрешно горене, като значително го подобрява. Съединителят, скоростната кутия, стартерът, диференциалът и още около 800 части от познатите ни мотори, стават излишни. Контролът на скоростта става само с педала на “газта”.

Димитър Чернев

Създател на магнетофонната касета и на слънчевия хладилник, който спасява милиони животи. Неколкократно името му е споменавано като потенциален кандидат за Нобеловата награда по физика. Има забележителни постижения в областта на космическите технологии, магнитните носители, лазерната техника и новите енергийни източници. Голяма част от изследванията му все още са засекретени от НАСА и правителството на САЩ.

Стоян Люцканов

Изобретява нова термична изолационна смес, с която се спестява 80-90% от загряващата енергия във високотемпературните пещи. Ежегодно откритието му спестява стотици милиони долари. Люцканов е регистрирал общо 25 изобретения, за които получава множество награди и отличия, както и златен медал от Световната организация за интелектуална собственост.

Георги Лозанов

Психолог, създател на наука за внушението, наречена сугестология и нейното приложение в педагогиката сугестопедия. Неговият метод за образование е 3-6 пъти по-ефективен от стандартния и започва да се използва в цял свят, главно за изучаването на чужди езици.

Кръстьо Кръстев

Открива, че при взрив се отделят електромагнитни вълни, които се движат със скоростта на светлината. Базирана на откритието му, се създава технология за разделяне на атома. Работи с гении като Макс Планк и Алберт Айнщайн.

Иван Митев

Педиатър-кардиоревматолог, откривател на шестия сърдечен тон. Въпреки, че сърдечните тонове са проучвани интензивно от времето на Хипократ, чак през 1973 г. доктор Митев успява да го чуе. Откритието носи неговото име. И значително помага за по-доброто разбиране на действието на човешкото сърце.

Негова е и идеята за стегнатите клинове на атлетите, които подобряват кръвообращението, но германците я осъществяват преди него.

Източник: Вести

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 226 - Today Page Visits: 1