България си върна парче свещена земя от Турция!

Общинският съвет на турския град Къркларели (Лозенград) е предоставил на България собствеността върху земята, на която е построена катедралната църква в града „Св. Спиридон”, разрушена през 40-те години на ХХ век. Добрата новина оповестиха от Националния исторически музей (НИМ).

Решението е било взето и обявено на съвещание на Съвета от кмета на Къркларели Мехмет Сиам Кесимоглу, в присъствието на генералния консул на България в Одрин, Васил Вълчев, на директора на НИМ Божидар Димитров, на проф. арх. Юлий Фърков и негови сътрудници, които реставрират Голямата Базилика в Плиска.

Реставрацията на „Св. Спиридон”, която е с площ 231 кв. м, т.е. – 15 пъти по-малка от Голямата базилика в Плиска, по мнение на турската страна ще бъде много по-облекчена и бърза. Трябва да се отбележи, че българите са изградили църквата с големи бели квадри блокове, подобни на тези в Плиска.

Когато през 1912 г. армията на ген. Радко Димитриев завзема с щурм Лозенград, от сведенията, които е направил назначеният български комендант, се вижда, че в града тогава са живеели 10 331 българи, 10 000 гърци и гръкомани (гръкоман означава българин, който е останал в духовно отношение под влияние на Вселенската патриаршия, а не на току-що  учредената Екзархия, уточнява Божидар Димитров) и 9000 турци.

Българският квартал е съхранил почти всичките си къщи и една от по-заможните, която сега се реставрира, за да стане Етнографски музей, кметът предоставя избор на Божидар Димитров да вземе най-голямата стая, за да подреди етнографска експозиция, подобно на тази, която НИМ има вече в Одрин. Целта е да бъде показан живота и бита на лозенградските българи.

Божидар Димитров е приел с благодарност и този подарък, като е поел ангажимент на свой ред от България да бъде дарен експонат за музея на Кемал Ататюрк, който се строи в града и ще бъде открит през м. април т. г.

Експонатът ще бъде свързан с голямата и единствена любов за цял живот на Кемал Ататюрк – Димитрина (Мити), дъщеря на ген. Стилиян Ковачев. Тази любов преживява и гори 18 месеца, по време на престоя на Кемал Ататюрк в София като военно аташе. Въпреки, че той два пъти иска Мити за своя жена, българският генерал е отказал да я даде на друговерец.Всяка година, до смъртта си през 1938 г., на всеки рожден ден на Мити той изпращал голям букет бели рози. Близки хора от обкръжението им били сигурни, че въпреки че е била омъжена за софийски адвокат, тя била влюбена в Кемал Ататюрк до смъртта си.

За съжаление, при развоят на събитията през следващото десетилетие българите и гърците напускат Лозенград, в който днес живеят 74 000 турци. Българите  се изселили, вземайки къщи и земи на напуснали гърци, в черноморските градове Ахтопол, Царево, Созопол, Бургас, а също и в някои тогавашни крайбрежни села, близо до Черноморието като Айтос.

Божидар Димитров е започнал да звъни и агитира кметовете на тези градове, на които той е и почетен гражданин, за да помогнат и съдействат в набирането на средства за реставрацията на църквата на предците им и на музея и е получил всеобщо одобрение.

Един от тракийските активисти от Созопол – Димитър Куцев, веднага е започнал кампания по набиране на средства за църквата.

Източник: Десант.нет

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *