България става световен производител на шафран

До пет години България може да стане световен производител на шафран, заяви пред „Труд“ Хасан Тахиров, председател на Българска асоциация за производство на шафран и шафранови продукти.

„В България климатичните условия за отглеждане на шафран са най-добри от целия Балкански полуостров. Ако през тази година се засеят 2500 декара с луковици на син минзухар, което ще струва около 60 млн. лв., след пет години страната ни ще има добив от 100 тона сух шафранов цвят. Това означава, че е съвсем реално България да стане един от световните лидери по производство и износ на скъпата подправка“, каза още Тахиров.

По думите му отглеждането на шафран може да даде препитание на 200 000 души у нас. Той предлага общини от Кърджалийско, Смолян и планински райони да предоставят на жители от тези региони демонстрационни полета, на които да бъдат засадени специални луковици на син минзухар, от чиито цветове се получава шафран.

Тахиров е изчислил, че от един декар се добива до 1.5 – 2 кг. шафран през първата година, а втората година вече може да стигне до 3 кг. В момента килограм от екзотичната подправка се търгува на световния пазар по около 10 000 евро. Освен това всяка от засетите луковици се размножава и още първата година се получават луковици, достатъчни за засаждането на площ от пет декара.

„В момента в страната ни има засети 850 декара с шафран, но той не е от качествени луковици и не се отглежда по правилата, затова и добивите са слаби“, обясни Тахиров.

Той организира утре международна конференция, на която асоциацията е поканила експерти от Иран и Холандия, които ще обяснят начините за отглеждане на шафран, както и ползите за страната ни.

Шафранът се добива от цветовете на шафрановия минзухар и е най-скъпата подправка в света. Световен лидер в производството на шафран е Иран, която изнася по 170 тона годишно.

Източник: Труд

(Visited 8 times, 1 visits today)

Leave a Comment

One thought on “България става световен производител на шафран

  1. (Малка) забележка към редакцията: Приложената снимка е добра, но това, което е изобразено на нея, е… шафранов продукт. Самият ценен шафран са само тичинковите нишки, т.е. само тъмно оранжевите власинки.
    Не зная доколко тези изчисления са верни. Може и наистина да е така. Обикновено се казва, че за 1 грам сух шафран са нужни около 150 цвята.
    Вярно е, че условията в България са много подходящи за шафран и това може да стане, при добро проучване и добра пласьорска мрежа, много доходен поминък, но за истински, макар и не много бърз успех, трябва да се държи на качеството.
    Използвам шафран като подправка и като билка. Псевдо-шафранът е добра билка, но цената е далеч по-ниска от тази на истинския шафран.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *