България става световен производител на шафран

10376

До пет години България може да стане световен производител на шафран, заяви пред „Труд“ Хасан Тахиров, председател на Българска асоциация за производство на шафран и шафранови продукти.

„В България климатичните условия за отглеждане на шафран са най-добри от целия Балкански полуостров. Ако през тази година се засеят 2500 декара с луковици на син минзухар, което ще струва около 60 млн. лв., след пет години страната ни ще има добив от 100 тона сух шафранов цвят. Това означава, че е съвсем реално България да стане един от световните лидери по производство и износ на скъпата подправка“, каза още Тахиров.

По думите му отглеждането на шафран може да даде препитание на 200 000 души у нас. Той предлага общини от Кърджалийско, Смолян и планински райони да предоставят на жители от тези региони демонстрационни полета, на които да бъдат засадени специални луковици на син минзухар, от чиито цветове се получава шафран.

Тахиров е изчислил, че от един декар се добива до 1.5 – 2 кг. шафран през първата година, а втората година вече може да стигне до 3 кг. В момента килограм от екзотичната подправка се търгува на световния пазар по около 10 000 евро. Освен това всяка от засетите луковици се размножава и още първата година се получават луковици, достатъчни за засаждането на площ от пет декара.

„В момента в страната ни има засети 850 декара с шафран, но той не е от качествени луковици и не се отглежда по правилата, затова и добивите са слаби“, обясни Тахиров.

Той организира утре международна конференция, на която асоциацията е поканила експерти от Иран и Холандия, които ще обяснят начините за отглеждане на шафран, както и ползите за страната ни.

Шафранът се добива от цветовете на шафрановия минзухар и е най-скъпата подправка в света. Световен лидер в производството на шафран е Иран, която изнася по 170 тона годишно.

Източник: Труд

Facebook коментар
loading...

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. (Малка) забележка към редакцията: Приложената снимка е добра, но това, което е изобразено на нея, е… шафранов продукт. Самият ценен шафран са само тичинковите нишки, т.е. само тъмно оранжевите власинки.
    Не зная доколко тези изчисления са верни. Може и наистина да е така. Обикновено се казва, че за 1 грам сух шафран са нужни около 150 цвята.
    Вярно е, че условията в България са много подходящи за шафран и това може да стане, при добро проучване и добра пласьорска мрежа, много доходен поминък, но за истински, макар и не много бърз успех, трябва да се държи на качеството.
    Използвам шафран като подправка и като билка. Псевдо-шафранът е добра билка, но цената е далеч по-ниска от тази на истинския шафран.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР