Всеки пети българин е замесен в корупция

Всеки пети български гражданин е участвал в корупционна практика миналата година, заяви пред БНР Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Това прави 1,3 млн. души през 2015 г., изчисли той. Центърът организира днес обществено-политически форум за противодействие на корупцията.

По думите му се наблюдава изключително притеснителна тенденция за обвързаност между власт и бизнес интереси, които са установили стабилно партньорство, което ощетява държавата и гражданите.

България е на нивата на корупция отпреди 15 години, ще се отнася до администрацията. Въпреки известна динамика няма никакъв сериозен положителен ефект към намаляване на корупцията, твърди експертът.

„По отношение на политическата корупция изводите ни се базират на задълбочен анализ на случаи от последните три години, които останаха без последствия“, казва той.

„Наблюдава се рязко повишаване на корупцията около и преди избори. След това има успокояване в началото на мандата и пак завишаване на стойностите при следващ избор. За нас това ясно показва нездравата коалиция между държава, бизнес и престъпност“, предупреди Димитър Марков. По думите му с наближаването на изборите властта търси начини да се разплати и да си осигури ресурс за нов управленски мандат.

Участие в корупция (даване на подкуп и изпитан корупционен натиск, % от населението над 18 г.). Източник: ЦИД

Според данни на Центъра за изследване на демокрацията най-сериозни стойности корупцията показва през 2014 г. заради политическата нестабилност, смяната на няколко правителства, протестите. След това има известно намаляване, но проблемът не е решен. „Не падаме под нивата от 2000 г., което е ясен сигнал, че резултати няма. Мерките, които се предприемат, не носят положителен резултат“, казва експертът.

Той смята, че институциите не си водят надеждна статистика, която да позволи да бъде оценена тяхната ефективност. Например методиката на Прокуратурата позволява да се представя статистика, която не кореспондира с разследването на реални случаи. За МВР експертът каза, че ведомството се старае да не допуска до статистиката голям брой корупционни случаи, за да изглежда всичко добре.

Голямата корупция остава безнаказана, за разлика от дребните случаи, каза още Марков.

Той е категоричен, че само със законодателни промени трудно ще се обърнат нещата оттук нататък. „Динамиката в законодателство през последните 15 години беше огромна. Според нас е необходима цялостна административна реформа в системата от контролни органи. Около една трета от държавната администрация има контролиращи функции. На фона на инвестирания ресурс от държавата резултатите, които стигат до съдебната система, или наложените глоби, са незначителни“, казва Марков.

Според експертите от Центъра е необходимо да бъде създадена Прокуратура, независима от сегашната система, подобна на румънската. Тя трябва да се занимава с корупцията по високите етажи на властта. Тази институция трябва да е напълно напълно независима от сегашната система на Прокуратурата – като избор на ръководител и кадри.

„Политическа съпротива не може да няма, при положение че всички играчи в схемата са заинтересовани от запазване на статуквото. През последните 10 години наблюдаваме симулация на мерки, които изглеждат добре, но са разписани и планирани така, че да не доведат до резултат“, каза още Марков.

Той даде пример с конституционните промени, направени след натиск от международни партньори и обществото. Крайният резултат по думите му е промяна, която може и да влоши нещата.

В представения днес доклад за оценка на корупцията на Центъра се отбелязва, че липсата на устойчиво антикорупционно решение за последните 18 години е показателна за наличието на далеч по-съществен пробл – многобройните корупционни отношения и зависимости придобили общественост като завладяване на държавата.

Високите нива на административната корупция и завладяването на държавата според ЦИД водят до формиране на области със системни проблеми. Такива проблемни области са:

• Злоупотреби с обществени поръчки. Клиентелистко или патерналистично разпределение на договори за обществени поръчки за избрани групи фирми.

• Механизми на скритата икономика. Системното нарушаване на данъчното и трудовото законодателство, в резултат на което се получават относителни икономически предимства на фирми, опериращи в скритата икономика.

• ДДС и други данъчни измами. Системни злоупотреби от групи, които извличат неправомерно ДДС или нарушават данъчното и акцизното законодателство, за да генерират незаконни доходи.

• Контрабанда и стабилно функциониране на нелегалните пазари (наркотици, проституция, кражби на коли, трафик на хора и т.н.). Нарушения на митническото и данъчното законодателство и мащабно участие в дейности, забранени от закона.

• Блокиране на правоприлагащите институции. Системна корупция на служители в тези институции с цел предотвратяване на всякакви санкции при нарушаване на закона.

• Възпрепятстване и блокиране работата на различни институции от контролната система. Постоянно неспазване на стандартите и регулациите в правната уредба, насочени към извличане на допълнителни печалби и получаване на неоправдани пазарни предимства.

• Завладяване на медиите. Скритата собственост и контролът на медиите позволяват чрез договори за връзки с обществеността и реклами да се осигурява медиен комфорт на политическия и бизнес елит.

*Новината е допълнена в 11.40 часа.

Източник: Днес.БГ

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *