Газирана вода потече от чешма в Михалково

Първата у нас чешма с естествено газирана вода направиха в Михалково. В девинското село има чешма с изворна вода със съдържание на сяра и лека газировка. От култовия извор, който се познава на пазара, обаче за първи път в историята на селото водата е прокарана в чешма и всеки ще има достъп безплатно да си напълни вода от нея, каза кметът на Михалково Васка Бечева.

Чешмата е направена пред входа на фабриката за бутилиране по повод на 60-годишния юбилей от първата бутилка с газирана вода, затворена в ТПК “Михалково”. Тя ще бъде открита и официално осветена следващата събота. Изворът за минерална вода в Михалково е открит през 1936 г. като планински ручей, отличаващ се по вкус и мирис от обикновената вода. Още в края на 30-те години на 20-и век век местните хора решават да превърнат водата в свой основен поминък.

През 1956 г. в дъсчена барака се напълва ръчно първата бутилка с михалковска вода, която става експонат на Пловдивския международен панаир. По-късно се установява, че води с такива свойства има само на три места в света – “Виши” във Франция, “Фашинген” в Германия и грузинската “Буржоми”.

Доказано е, че водата от михалковския извор лекува венците, стомашни язви, помага при бъбречни заболявания и че в 1 литър от нея има от 2 до 3 грама свободен въгледвуокис, предизвикващ ускорена стомашна секреция. Водата е една от малкото бутилирани и подходящи за неограничено пиене, които са с висока минерализация и покриват част от дневния дефицит от соли в организма. Подходяща е за възстановяване на солиевия баланс на организма при спортуващи и хора с тежък физически труд.

По прилагана схема, освен като трапезна, водата е подходяща при лечение и на сърдечносъдови заболявания, при диабетно болни и при затлъстяване. Смята се за незаменима в кулинарията. Тя започва да се бутилира от външнотърговската фирма “Тексим” с около 2000 бутилки в час. По-късно предприятието минава през Министерството на леката промишленост и Централния кооперативен съюз, а от 1992 година е приватизирано. Сега е собственост на ТПК “Михалково”, където дялове имат 47 кооператори.

Във фабриката работят 80 души от Михалково, Лясково и Чуреково със средна заплата от 600 лева. Кооператорите пък си осигуряват годишно със заплати и дивиденти около 15 000 лева. На юбилея са поканени много бизнесмени, министри, а освещаването се очаква да направи митрополит Николай.

Източник: Марица

(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *