Гордост българска! Ивет Лалова стана европейски шампион

Невероятната българка Ивет Лалова успя да пробяга разстояние от 100 метра за 11 секунди и 28 стотни, с което показа, че е най-бърза на финала в Хелзинки. Втора остана украинката Олеся Повх с 11,32 секунди, а на трето място се нареди литовката Лена Гринчикайте, която също измина отсечката за 11,32 секунди.

На шесто място финишира шампионката от Барселона през 2010 година – германката Ферена Зайлер, като по този начин не успя да защити титлата си. Германката Ферена Зайлер не успя да защити титлата си от Барселона 2010, след като финишира едва шеста с 11,42 секунди.

Българката, която за сезона е лидер в европейската ранглиста с 11,06 секунди в сериите във финландската столица в края на месец май, атакува във втората половина. Така тя донесе златно отличие на сто метра от континенталния шампионат, което е първо в историята на българската атлетика. Досега Анелия Нунева държеше най-доброто класиране в спринта при жените, което завоюва през 1986 година в Щутгарт.

Ивет Лалова е първата ни шампионка след 2006 година, когато златото завоюва Ваня Стамболово на 400 метра в Гьотеборг.

Ивет е единственият атлет в света в едно направление – след 2-годишна травма (жестока фрактура на бедрената кост, която получи след опит да избегне сблъсък с друг състезател на тренировъчния стадион), се завърна ударно като стана европейски шампион на 100 м и най-бързата бяла жена в целия свят!

Според водещи експерти в спортната медицина, това е прецедент в свет

Източник: delo.bg

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *