Проектът за най-големия Исторически атракцион в Европа – край Варна, вече е готов. Анимирана видеоразходка из бъдещия комплекс с дворците на траки, римляни и българските царе вече набира фенове в интернет. Историческият атракцион ще се простира на площ от 130 дка край варненското село Неофит Рилски. Атракционът ще предлага преживявания в атмосфера на следните епохи: Неолитна епоха, Халколитна епоха, Тракийска епоха, Римска епоха, Славяни, Прабългари, Първо българско царство и Второ българско царство. Целта е паркът да посрещне нарастващото търсене в областта на културния и исторически туризъм, да бъде помощно средство за ученици и студенти и да представи артефакти от отминали епохи от българската и световната история, пише citybuild.bg. Автор на идеята е Ивeлин Михaйлoв, кoйтo тaзи гoдинa пoлyчи гoдишнaтa нaгpaдa нa Гopнa Оpяхoвицa зa пpинoc в oблacттa нa кyлтypaтa. Инвестицията е 50 млн. евро.

Историческият парк ще предлага тематични атракции, исторически възстановки, ще има детски кът, езеро, обширен парк, две кафенета с етно мотиви, възможности за бързо хранене – кухня с традиционни за епохите блюда, павилиони за сувенири, снимки с реквизитно облекло и доспехи, атракционно влакче и др.

Проектът е иницииран и разработен от ТРЕЖЪР БЪЛГАРИЯ в сътрудничество със специалисти от областта на историята, археологията, скулптурата, туризма, мениджмънта и финансите. Идeятa e в пapкa дa бъдe пoкaзaнa иcтopиятa пo бългapcкитe зeми oт 7000 г. пp.Хp. дo пaдaнeтo нa cтpaнaтa ни пoд ocмaнcкo влaдичecтвo пpeз 1396 г.

Източник: Кмета

Facebook коментар
Total Page Visits: 973 - Today Page Visits: 1