ФБР прати агенти във Варна заради хакер, чака го тежка присъда в САЩ

2656

Апелативният съд във Варна потвърди временната мярка за неотклонение “задържане под стража” за срок от 60 дни, взета спрямо Красимир Николов, издирван от властите в САЩ за компютърни престъпления.

Пресслужбата на съда припомня, че 44-годишният варненец беше задържан в ареста за посочения срок с определение на Варненския окръжен съд на 10 септември тази година. Спрямо него е издадена заповед за арест на помощник окръжен съдия в Питсбърг, Западен окръг Пенсилвания, САЩ, по повод образувано наказателно производство. По отношение на Николов в САЩ и са били събирани доказателства, а на 8 септември, агенти на ФБР, ведно с български разследващи полицаи, в дома на обвиняемия във Варна са били извършени следствени действия по провежданото в щата Пенсилвания разследване. Въз основа именно на това разследване и доказателствата, получени по него е издадена и Заповедта за арест от съответния Окръжен съд в Западен окръг Пенсилвания срещу българския гражданин. Американските власти са декларирали намерението си да поискат екстрадицията на Николов за ангажиране на наказателна отговорност. Престъпленията, за които предстои да се иска екстрадицията му са описани в 4 текста от американския НК като банкова измама, заговор за измама, компютърно престъпление и престъпен заговор. Установено било, че деянията били извършени в периода от м.04.2016 г. до настоящия момент. Николов умишлено е осъществил достъп до компютър без разрешение и по този начин получил информация от него. Престъплението било извършено за извличане на лична финансова облага, в нарушение на законите на САЩ. Стойността на получената информация надхвърля 5000 долара. За това деяние се предвижда максимално наказание от 5 години затвор. За банкова измама и Заговор за извършване на измама в САЩ се предвижда максимално наказание от 30 години лишаване от свобода. Наказателното преследване за деянията не е погасено по давност и по българското право.

Днес Варненският апелативен съд намери за неоснователни доводите в жалбата на адвокатите на обвиняемия против временното задържане на Николов. Твърденията им, че документите за искания арест, представени от американските власти били антидатирани и в този смисъл не отговаряли на изискванията на закона, съдът остави без коментар. Втората съдебна инстанция намира, че към Заповедта за ареста на българина, постъпила от САЩ за временното задържане на Николов са представени всички изискуеми в ЗЕЕЗА документи, както и тези, посочени в Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди като законосъобразна мярката за неотклонение “временно задържане под стража за срок от 60 дни” по отношение на Красимир Николов, издирван от властите в САЩ за компютърни престъпления не подлежи на обжалване.

Източник:varna24

Facebook коментар
loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ами ако американците лъжат и документите им са фалшиви? Как така момчето да не може да обжалва никъде? Къде ги намери нашия съд тия закони? В ЕС можеш да обжалваш до последна инстанция, въпреки че и там е Гаранция-Франция. Съдили са ме с фалшиви документи от чужбина и дори съда в България и дори адвокатката ми не си вдигна задника да се разшета, а печат можеш да си поръчаш какъвто искаш като чужденец за пет лева на пазара и от това чужденците масово се възползват. Случая ви е голям СКАНДАЛ. Пфу! Гадост. Мръсотия. Язък за момчето, ще го обесят като Гучифер!

  2. Откраднал 5-6000$ и следва екстрадиция в САЩ и присъда от 30г. затвор?! Защо тогава американски гражданин ако извърши престъпление в България си ходи у дома и там се води следствието и се произнася присъдата?

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР