Не се самолекувайте при Акне! Съветва Юлианна Кафалиева един от най-добрите козметици на Пловдив

Юлианна Кафалива (Юлия) козметик с над 40г. практика и носителка на множество награди и отличия дава малко повече разяснения относно едно от най-честите кожни заболявания, а именно -акне.

“Много хора подценяват акнето – стискат се, самолекуват се. Това може да увреди кожата и да остави белези за цял живот. Затова аз не препоръчвам самолечение” – казва специалист Кафалиева. 

Акнето проблем за много хора и не трябва да се подценява.

Какви са причините за това заболяване?

“Нашата кожа постоянно реагира на въздействието на външната среда и процесите вътре в тялото, сигнализирайки за възникнали проблеми. Различните видове обриви и възпаления изглеждат непривлекателни и служат като източник на постоянно разочарование, особено в ранна възраст. За да се намали честотата и продължителността на такива прояви, е необходимо да се разбере тяхната причина. Състоянието на кожата на лицето ни тревожи, като правило, на първо място. Най-често срещаният и на пръв поглед прост проблем е акне.”

Какво е акне?

“Акнето е често срещано заболяване на кожата, което засяга главно области от кожата, където са концентрирани много мастни жлези. Предимно засегнато лице, гръд и гръб. Най-често акнето се среща в юношеството и младежта, но може да присъства и при възрастни.”

Видове и прояви на акне

“Акнето обикновено се класифицира по възраст: децата, тийнейджърките и възрастните видове акне се отличават. Това се обяснява с факта, че в различните възрасти преобладават различни причини за възникване на заболяването и съответно избират методи за лечение. При всяка възраст болестта се проявява в увеличеното мастно съдържание на кожата, появата на черни петна по нея, червените пустуларни образувания, белези и петна.

Повишена мазна кожа може да се наблюдава в така наречената Т-зона на лицето (челото, носа, брадичката), по цялото лице, горната част на гърба, на гърдите.”

“Кожата може да се тества за мазнини, като се избърсва със суха хартиена кърпа. Ако мастните следи останат на салфетката по-рано от един час след измиване, това е признак за повишена активност на мастните жлези.”

“Черните точки са окислената повърхност на мазнините, които запушват порите на кожата по време на интензивна работа на мастните жлези. Контактът на мазнина с въздуха предизвиква окислителни процеси, в резултат на което мазнината потъмнява.”

“Окислената мазнина се втвърдява, което затруднява достигането на мазнината до повърхността на кожата, което насърчава растежа на бактериите и провокира възпалителния процес. Зоната на кожата около мастната запушалка набъбва и зачервява, появява се пустулозна бучка, която се нарича акне или акне. С голям брой такива формации говорят за пустулозен (акне) обрив.”

“Самопремахването на акне не се препоръчва, за това е по-добре да се свържете с козметик.”

“Белези и дефекти, наречени пост-акне, се появяват на мястото на гнойни лезии, ако възпалението е дълбоко и повърхността на кожата е наранена. Настъпват белези, когато съединителната тъкан замества частта от кожата, унищожена от възпаление. Те могат да се проявят като трапчинки или възли. Човек след акне може да остане завинаги в дълбоки дупки. Петната, които остават след акне, обикновено розово-червено, понякога могат да имат синкав оттенък и евентуално избледняват. Тяхната поява е резултат от производството на пигмент меланин на мястото на възпалението. На лицето, тези петна, като правило, са малки, но в други области на кожата може да отнеме 1 см или повече.”

Причини за възникване на акне

“При акне причините за появата са много разнообразни.

Сред тях са: хормонални нарушения; използване на стероидни лекарства; нездравословна диета; бери-бери; неспазване на правилата за хигиена; злоупотребата с грим; инфекция; наследствени фактори; намален имунитет; заболявания на вътрешните органи; стресови състояния; нездравословни показатели за температура и влажност на околната среда.

Акнето заболяване е главно в резултат на вътрешни проблеми на тялото, кожата прояви на които могат да бъдат изострени от външни неблагоприятни фактори. За да се установят причините и степента на акне, както и необходимостта от конкретно лечение може да бъде само лекар. Независимо от това е възможно да се облекчат вече проявените прояви на това заболяване и да се предотврати появата на белези. Когато външни продукти не помагат В момента има голямо разнообразие от мехлеми, кремове, гелове и аерозоли за борба с акне. За съжаление, в повечето случаи техният избор се прави въз основа на реклами, т.е. почти сляпо. В резултат на това контейнерите с “чудотворни” средства се умножават по рафтовете и състоянието на кожата се влошава, казва още Кафалиева.”

За повече информация Юлианна Кафалиева

Козметично студио “Джулия” Пловдив. За контакт 0888315052

Страница в Фейсбук ТУК

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *