Симеон спаси Борисов от своите

Спортният министър Васил Иванов-Лучано е кандидатът на НДСВ за кмет на София, съобщи премиерът Симеон Сакскобургготски след заседанието на Политическия съвет на партията. Главният секретар на МВР ген.Борисов тежи на сегашния си пост и е в интерес на България да остане на него, коментира Симеон другата обсъждана днес кандидатура.

Лидерът на управляващата партия обяви и останалите номинации на НДСВ за местните избори в най-големите градове, като специално посочи, че при избора е взето предвид мнението на депутатите от съответните региони.

Парламентаристката от бюджетната комисия Нина Радева, чийто съпруг Иван Радев е изпълнителен директор на Пловдивския панаир, е кандидатурата на НДСВ за кмет на Пловдив. Във Варна и Бургас за кметското място ще се борят областните управители на двата морски града Яни Янев и Иван Витанов.

Две неща свързват номинираните кандидати – че са предложени от депутати и че според настоящите социологически изследвания тръгват от изключително ниска обществена подкрепа по места, движеща се в рамките от 2%.

Не винаги процентите са единственият фактор, а има и по достойнство и по много други мотиви, бе обяснението на Сакскобургготски в отговор на въпросите защо управляващите издигат кандидати, които според социологическите проучвания са губещи.

Симеон: Лично аз ценя Борисов именно в МВР

Премиерът обясни, че за София Политическият съвет е избирал между три кандидатури – на депутата Алеко Кюркчиев, на министър Васил Иванов – Лучано и на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Симеон уточни, че е имал дълъг разговор с главния секретар на МВР, след което специално подчерта, че Борисов е човек, който си тежи много на поста. Лично аз го ценя именно там, заяви премиерът. “Той вече е създал заедно с МВР една много, много солидна и престижна мрежа в борбата с организираната престъпност и най-вече наркотиците и в тоя случай мисля, че имаме голям интерес, дори по-голям интерес той да продължи тази дейност, борба. Да му пожелаем успех”, каза Сакскобургготски.

Същата теза Сакскобургготски изказал и на заседанието на Политическия съвет. Той говорил последен, след като изслушал мненията на членовете на ръководството. Според източници от ръководството на партията, на вчерашната си вечерна среща със Симеон във Врана Бойко Борисов категорично е отказал да участва в кметската надпревара.

След заседанието пред медиите Симеон специално подчерта, че и четирите номинации са били гласувани с пълно единодушие и консенсус, “което всички знаете, че в моя начин на мислене и действие има специална значимост”.

Още в четвъртък миналата седмица източници от НДСВ съобщиха, че кандидатурата на Борисов за кмет на столицата е предложена от кръга “Новото време” и е подкрепена и от юридическото лоби в НДСВ. Според същите източници, Милен Велчев, както и други министри и депутати от жълтата партия, виждат кандидатирането на Борисов за кандидат – кмет като начин за изваждане на главния секретар от МВР.

Вчера член и на Политическия съвет, и на Предизборния щаб прогнозира, че за Борисов – кмет ще гласуват между 10 и 15 от общо 21 члена на жълтото ръководство, сред които председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев, Атанас Щерев, Мирослав Севлиевски, Милен Велчев. Финансовият министър дори открито определи Борисов като свой кандидат-фаворит.

Официално кандидатурата на главния секретар до днес не бе внесена в Предизборния щаб. Пред Mediapool.bg Атанас Щерев, който е член и на щаба, и на ръководството на жълтата партия заяви, че той е издигнал номинацията му на днешното заседание на Политическия съвет. По думите му тя е била подкрепена от поне половината от членовете на съвета. На въпрос защо тогава се е стигнало до единодушно гласуване на кандидатурата на Васил Иванов – Лучано, Щерев обясни: “В хода на дебатите си промених мнението. Само глупаците не си променят никога мнението”. Мирослав Севлиевски също обясни, че на заседанието е казал, че Бойко Борисов е достойна кандидатура.

Всъщност до гласуване на имената на Борисов и на Кюркчиев днес въобще не се е стигнало. Името на прочулия се с наскорошна следловджийска свада с полицията Алеко Кюркчиев дори не е било дебатирано, разказаха участници в заседанието.

“След обсъждане на кандидатурата на Бойко Борисов се стигна до единодушното решение, че е много силен и печеливш кандидат, но си пасва на поста. Освен това по време на дебатите беше изтъкнат аргументът, че би било признак на слабост, ако хвърлим най-силния си кадър в кметската надпревара. Ние можем и Царя да пуснем в София, но не сме изпаднали в състоянието на СДС да извадим най-добрия си човек – виждате колко смешно изглежда СДС с решението си за столицата”, обясни Иван Ковачев от Политическия съвет.

Още вчера източници от НДСВ обясняваха, че фаворитът на Сакскобургготски за кандидат – кметската надпревара бил именно Лучано. Според същите източници към това решение накрая наклонило и мнението на зам.-председателя на партията Пламен Панайотов. Причината била, че евентуалната загуба на кандидат като Бойко Борисов, който би тръгнал от извънредно силни позиции, ще нанесе огромен удар върху царската партия.

“Безпрецедентна” среща на Б.Борисов в чужбина мотив за отстъплението

Като официален аргумент за единодушното гласуване и председателят на парламентарната група Станимир Илчев, и вицепремиерът Николай Василев повториха казаното от Симеон, че Бойко Борисов бил най-подходящ за МВР и се справял изключително успешно с работата си на главен секретар.

Василев не коментира защо при положение, че оценяват и Лучано като много успешен министър, изборът все пак е паднал върху него.

От обяснението на Станимир Илчев по същия казус излезе, че Политическият съвет бил разубеден да гласува за Борисов заради предстояща през есента “безпрецедентна среща” на изключително високо равнище, най-вероятно в САЩ, на главния секретар на МВР.

“Преценявахме по целесъобразност кое е най-добре за НДСВ на софийския терен, в светлината на длъжностите, които заемат двамата ни основни кандидати. И за Борисов беше преценено, както и премиерът каза, че е изключително полезен на мястото, на което е. През тази есен той има ключови срещи със западните ни партньори на изключително високо равнище. Включително и в Съединените американски щати. Една от тези срещи е безпрецедентна за български главни секретари на МВР и това според мен повлия изключително силно и на тези, които биха гласували за Борисов”, заяви Илчев.

Васил Иванов бил бизнесмен в добрия смисъл на думата

НДСВ преговаря с ДПС да подкрепят Лучано?

Премиерът Сакскобургготски не отрече евентуалните преговори между НДСВ и ДПС за подкрепа на кандидата Васил Иванов – Лучано. Утре Централният съвет на коалиционния партньор ще реши дали да издигне самостоятелна кандидатура в София. На въпрос дали са разговаряли с ДПС да си даде подкрепата за Васил Иванов, днес Симеон заяви, че като коалиционни партньори те разбира се, са водели разговори, но запази резултата от тях в тайна с думите, че предпочита това да си останат вътрешни неща.

Пред медиите Сакскобургготски изтъкна, че Васил Иванов е бизнесмен в добрия смисъл на думата и има заслуги в тази насока. Сред другите плюсове на кандидата, изредени от Симеон, бяха че Лучано е познат е като човек трудолюбив и отговорен.

Донякъде със съжаление се лишаваме временно от него, защото като министър на младежта и спорта е постигнал добри успехи, заяви премиерът пред медиите. Запитан защо употребява думата временно, Симеон заяви, че я е използвал, защото за предизборната кампания спортният министър ще трябва да излезе в служебен отпуск, а след това евентуално и от кабинета.

Васил Иванов е един от най-добрите министри, но той е най-добрата печеливша формула за НДСВ на местните избори в София, заяви вицепремиерът Николай Василев пред БНР. Според Василев, колегата му спортен министър в най-голяма степен обединявал всички качества, необходими за кмет на столицата и отговарял на критерия на НДСВ за кандидат-мениджър.

Станимир Илчев също повтори, че спортният министър е кандидат със силно изразени делови качества, както и вече доказан управленец. Като плюс за Лучано Илчев посочи и че е диалогичен човек.

Той отрече по време на заседанието да е обсъждан вариантът подкрепа за сегашния кмет Стефан Софиянски.

Нонка Матова се отказа от кметската надпревара в Пловдив

Помолен от медиите да коментира факта, че депутатката от НДСВ Нонка Матова е издигната от инициативен комитет за кмет на Пловдив, Симеон повтори, че НСДВ има един кандидат и това е Нина Радева.

Той допълни: “Там вече има неща, които могат да се преосмислят, да се преразгледат”, което бе изтълкувано като възможност за евентуални преговори с Матова да не се кандидатира като независима.

Днес Политическият съвет на НДСВ почти привърши с издигането на кандидатурите си за кметове в областните и общински градове. За следващото заседание на Съвета остана единствено да бъде обсъдена номинацията им за Сливен. Причината е, че днес Коста Цонев изненадващо предложил там да бъде подкрепена номинацията на бившия национал Йордан Лечков, въпреки че останалите му колеги от сливенската листа настояват да се издигне областния управител.

Час по-късно Матова съобщи пред БТА, че няма да се кандидатира като независим кандидат за кмет на Пловдив. Подкрепям изцяло политиката на министър-председателя Сакскобургготски и ще се съобразя с неговата воля, каза Матова и уточни, че в тази връзка подкрепя решението за кандидатурата на Нина Радева. БТА напомни, че в поредица от социологически проучвания Матова, за разлика от Нина Радева, бе в първата шестица на основните претенденти за кметския стол в Пловдив.

По време на заседанието на Политическия съвет обаче стана ясно, че е твърде вероятно в Пловдив срещу официалната кандидатура на НДСВ да се изправи още една, свързана с царското управление. Според царски депутати, колегата им от групата Николай Бучков, който е секретар на формацията Конституционен съюз, ще издигне собствен кандидат в Пловдив – областният координатор на Конституционен съюз Красимир Кафалиев.

Въпреки очакванията, за Пловдив, Варна и Бургас не са били разглеждани други кандидатури освен издигнатите. За Варна се спрягаше евентуална подкрепа на НДСВ за настоящия кмет и независим кандидат, подкрепен от БСП – Кирил Йорданов. За Бургас депутати от НДСВ твърдяха, че външният министър Соломон Паси настоява да бъде издигнат Йоан Костадинов, който също се кандидатира като независим, след като не получи подкрепата на БСП. На въпрос дали именно връзката с БСП и при двамата кандидати не е натежала в полза на решението за областните управители – далеч по-непознатите и без обществена подкрепа, Сакскобургготски отговори с думите, че му било трудно да отговаря на многото фантазии и трябвало да се придържа към отегчителната реалност.

Специално във Варна групата около Борислав Ралчев оказа твърд натиск да бъде издигната кандидатурата на областния управител Яни Янев. На въпрос дали би си подал оставката, ако Янев не спечели изборите, днес Ралчев каза: “Естествено е, че всеки от нас носи своята отговорност, но това че ние имаме една позиция, която отстояваме, не значи, че всичко, което не се сбъдне и не успеем да го направим, означава погром”.

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *