13-годишен пловдивски пианист печели конкурси от Виена до Лондон

Седмокласникът от НУМТИ “Добрин Петков” Борис Биков от класа по пиано на Светлана Косева ще свири с Шуменския симфоничен оркестър този петък

от Руслан Йорданов

Пловдив е град, който не спира да ражда музиканти на световно ниво, и поредното доказателство е 13-годишният Борис Биков. Седмокласникът от НУМТИ „Добрин Петков“ не спира да смайва с таланта си журитата на престижни музикални фестивали у нас и в чужбина. На тази крехка възраст той печели конкурси във Виена, Париж, Лондон, Ница и др.

Този петък младият пианист ще свири като солист на Държавен симфоничен оркестър – Шумен, след като миналата година стана лауреат на Националния конкурс за пианисти „Мила Михайлова“. Концертът започва в 18,30 часа в Концертна зала “Проф. Венета Вичева” в Шумен.

Това лято ученикът на Светлана Косева грабна първа награда в Международния музикален онлайн конкурс „Grand Prize Virtuoso“ във Виена (Австрия). По покана на организаторите той участва в концерта на лауреатите и на церемонията по награждаването на 22 септември във GLÄSERNER SAAL, MUSIKVEREIN в австрийската столица.

Последното му отлично представяне бе на Шестия клавирен конкурс „ШУМАН – БРАМС“ под тепетата в началото на ноември, където той спечели първата награда, а също и специалната награда „Росица Иванчева“ за висок професионализъм.

Първата награда му бе връчена и на XXI-ия Международeн младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори” в Добрич през септември. Малко преди това Борис Биков спечели и надпреварата на Петия Международен музикален конкурс „Наследници на Орфей“ в Албена, в която участваха  64 музиканти от 15 страни.

Седмокласникът от Музикалното училище в Пловдив спечели второ място на Седмия международен пиано конкурс в Милано „PianoTalents”. Друг форум за класическа музика, на който се класира втори сред 93 млади музиканти, е конкурсът „eMuse“, в който участваха музиканти от много страни.

Тази пролет Борис получи първата награда и на Франкофонския фестивал „Златен ключ“под тепетата за пианисти, цигулари и други инструменталисти. Пловдивското дарование спечели безапелационно и Международен музикален онлайн конкурс „Grand Prize Virtuoso“ в Лондон (Великобритания). По покана на организаторите участва в концерта и на церемонията по награждаването на 4 април в ROYAL ALBERT HALL.

Първа специална награда в категория „Млади таланти“ той получи и на Деветия Международен клавирен конкурс „Симон Делбер-Феврие“ в Ница. Борис Биков победи и на конкурса „Николай Рубинщайн“ в Париж миналата година.

Даровитият пианист започва да учи в школата по пиано на Даниела Костова, а през последните четири години в НУМТИ израства под крилото на Светлана Косева.

13-годишният музикант има и други таланти – през 2014 г. той стига до финала и си тръгва с бронзов медал от Международния математически турнир „Математика без граници“.

Борис е запален и по множество спортове, с които си запълва свободното време – ски, ролери, плуване, тенис на маса, снукър, дартс и футбол. Овладял ги е още в ранна детска възраст, но сега музиката е изцяло в мислите и в сърцето му.

Източник: plovdivtime

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *