24-годишна жена проходи и проговори след операции при Д-р Янаки Янакиев в Пловдив

Искам не само цяла България, но и целият свят да разбере за д-р Янаки Янакиев и пловдивската болница Медлайн. След 4 операции там моята дъщеря не само проходи, но и проговори.

С тези искрени думи Мария Христова от гр. Нови Пазар благодари пред медиите за случилото се двойно чудо. Чудото, благодарение на което 24-годишната и дъщеря Гергана Апостолова, болна от детска церебрална парализа, вече не е седяща жива кукла, която не може да пази равновесие, а прави разходки по 2-3 километра, мие чиниите и дори произнася за първи път преди месец “мамо”.

По какви ли не лекари обикаляхме, бяхме и при Ванга и при Кочовска. Първо препоръчваха да изчакаме да порасне, след това казваха, че е много голяма“, обяснява майката Мария. “Дори през лятото на 2011 г. ортопед-хирург в Шумен ми каза: спри да се надяваш на чудо, детето ти няма да проходи“.

Сякаш напук на мрачната прогноза няколко месеца по-късно Гери прави първите си самостоятелни крачки. На 16 октомври 2011 г. младата жена навършва 23 години и месец след това д-р Янакиев я оперира за първи път. На 16-ия ден след интервенцията Гери стъпва сама, без чужда помощ. Следва и второто чудо – след 4-тата операция Гери вече произнася първите си думички.

Разбрахме за д-р Янакиев от интернет, гледах клипа с проходилата през 2010 година 23-годишна Зорница от Мизия. Съпругът ми, който беше изгубил всякаква надежда, сега твърди, че единственият лекар, на който вярва в България е д-р Янакиев“.

Мария припомня как е попитала по време на първия преглед какви гаранции дава ортопедът. „Гери не е телевизор, за да давам гаранции, аз давам резултати“, отвръща д-р Янакиев. И резултатите не закъсняват.

Младата жена вече няма нужда от инвалидна количка, а освен физически има и психически позитивни реакции. “Сега разбира и асимилира казаното на момента, преди трябваше по 5-6 пъти да повтарям, да обяснявам надълго“, все още се диви на чудото майката Мария.

Няма никакво вълшебство, а 4-ри стандартни операции за удължаване на сухожилия. Единствената тънкост е кое, кога, колко трябва да се отпусне и намести“, подчертава д-р Янаки Янакиев. “Детската церебрална парализа отнема не само двигателната способност, но и умственото развитие, нещата са пропорционални. За това говорим за психомоторно развитие. Гери, когато започва да се движи, когато подобрява моториката, започва да подобрява и психиката.

В борбата с ДЦП сме трима – аз, родителят и болестта. Ако родителят застане на моя страна, винаги побеждаваме болестта. Това е успех лично на родителя, защото е имал желанието да изпълнява нашите препоръки“, подчертава ортопедът-хирург.

Д-р Янакиев, който има лични причини да се бори с коварната болест, допълни, че навсякъде може да се правят операции на болни от ДЦП. Но в Пловдив, с помощта на д-р Невен Енчев, управляващ съдружник на МБАЛ Медлайн, е изграден професионален екип, в който са включени различни специалисти с добър опит именно в тази област на медицината.

По данни на Здравната каса д-р Янакиев извършва 80 процента от хирургическите намеси при болни от ДЦП в България. Само за миналата година в ортопедичното отделение на Медлайн са направени 1 460 операции, по 7 операции на ден.

За уникалните постижения на пловдивския лекар знаят в Испания, Русия, Македония, Азербайджан. Пациенти от изброените държави се лекуват в Медлайн. Тук се лекуват и българи, след като техните родители са оставили за лечение по половин милион лева в Русия или по 300 000 лева в Израел. Лекуват се в Пловдив без пари, защото лечението е по Здравна каса. А медици от най-известната германска клиника за ДЦП направо насочват българските си пациенти: “Имате си специалист в Пловдив“.

Източник: medline

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *