Ето го и новият паметник на Васил Левски

В парка на Военната академия в София вече се извисява паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Трети ден след официалното му откриване пред него все така се събират големи групи българи, признателни за революционното му дело, за да оставят цвете и да му отдадат почит.

Монументът бе открит на 26 ноември – деня, в който Академията отбеляза 138-ата годишнина от основаването на висшето училище.

Припомняме, че идеята за паметника на Левски, който от 1945 г. е приет за патрон на висшето училище, е на родолюбиви български офицери и военнопатриотични организации.

Военното училище е създадено през септември 1878 г., малко след подписването на Санстефанският мирен договор. Днес академията носи името Георги Стойков Раковски, но първоначално е била кръстена на Васил Левски.

Паркът на Военната академия е проектиран в началото на века от австрийския архитект Фридрих Юн Ангер. Това е единственият български парк, засаден с дървесни видове от цяла Европа. В парка се намират беседката на Фердинант и езерото с форма на буквата „Ф”, както и беседката, където често е седял цар Борис.

Паметникът на Левски гледа към алеята на началниците на Военното училище. Монументът е висок 4 метра, в основата му е положен кръст, който символизира саможертвата на Апостола. Бюстът, проектиран от скулптора Ставри Калинов, е излят от бронз и гранит.

Навремето паркът е бил използван за различни тържества, а днес организаторите се надяват да му предадат исторически дух. „Ще се радваме тук да има най-вече мероприятия с ученици, да могат младите да се възпитават в дух на патриотизъм, на чувство на достойнство на гордост, че са българи, да се възпитават в идеите и заветите на Васил Левски, защото виждате, напоследък неговото дело започва да се неглижира”, поясни ген.-майор Петко Драгоев.

Източник: Десант

Facebook коментар