Да започнеш утрото си с огромна доза вдъхновение и мотивация е уникален начин за старт на всеки ден.

Дали е възможно обаче в днешното ежедневие?

Отговорът е: Да, напълно възможно, благодарение на Creative Mornings.

Какво представлява

Creative Mornings е събитие, което съществува от седем години. Провежда се в над 150 града по света, включително и в България.

Всеки месец има по един гост лектор, който говори на различни теми. Водещата тема сега е озаглавена „Моменти”.

Организирането на срещите не е лека задача, но българският екип от доброволци на Creative Mornings успява да създаде магия, която да накара всеки присъстващ да  усети, да почувства истинска креативност още от ранните часове на деня.

Една по-различна среща от обичайното

За моментите, смисълът, вдъхновението, грешките, препятствията, радостта… разговор с диригента Йордан Камджалов, който бе гост на Creative Mornings в България.

Световноизвестният българин е първият чужденец, избран за Генерален музикален директор и Главен диригент на забележителния културен център Хайделберг, Германия, а през 2014 г., NASA и Международния център по астрономия (IAU) дават неговото име на астероид, като обявяват, че “той свързва света на музиката с очарованието на вселената”.

Срещите с Камджалов не са от онези, които се забравят, не са и от тези, които те оставят без да помислиш след това.

Той може да накара както голяма зала, така и малка да запее заедно като едно цяло „Хубава си моя горо”, да викате с пълно гърло имената на Левски и Раковски.

Моменти, които те стоплят и зареждат за цял ден и не само.

Диригентът описва моментите като явление, което е осъдено да бъде уникално. В сферата на изкуството, особено в музиката, моментът е важен елемент.

„Моментът е най-висшият критерии, че нещо се случва. Да усетим, че се намираме в един момент е изключително”, каза Йордан Камджалов пред софийската публика от над сто човека.

Йордан Камджалов сподели, че живота ни е низ от пропиляни моменти, което е жалко. Той смята, че това е така, защото не осмисляме всичко, което ни се случва.

Йордан КамджаловЙордан Камджалов

Гневът е един от многото пропиляни моменти. Камджалов определя думата „гняв” като нещо, което в неговия живот не присъства. Дразни се обаче на онези моменти, които не са изпълнени със смисъл. Въпреки това живот без някакви препятствия не би бил истински, размишлява още той.

„Ако разполагам с 500 емоции и трябва да работя с тях, но една от тях е гняв, предпочитам да работя с другите 499 чиста любов”.

Младият диригент сподели пред будната аудитория, че има един момент, върху който размишлява много, а именно – да изучава „слабостта”.

„Цял живот съм проучвал силата, но никога не съм проучвал слабостта. Цял живот съм проучвал светлината, но никога светлосенките”. Това, което обаче го зарежда да продължава е да вижда великото във всичко.

Великото е момент на осъзнаване, да проумееш, че то съществува, може да е през призмата на изкуството, да бъде видяно в хората.

Талантливият българин споделя, че никога през живота си не е имал моменти на избор.

За него изборите са отдавна направени и не му се налага да мисли за това.

„Изборът е голяма беля. Където има избор, там човек може да сбърка. Ако вие не сте пили вода седем дни, не знам дали това ще бъде избор. Изборът винаги е състояние на екстремалното условие.  Ако сте на Северния полюс и откриете печка, а на вас ви е студено, вие няма да започнете да мислите „Сега ще се стопля”. Вие отивате и се топлите. В крайните моменти няма избор. Ако човек се движи в крайностите, той няма избор”.

Източник: Вести

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 440 - Today Page Visits: 1
SHARE