Да си основем държавата отново

Разговор на Христина Христова с Мариана Христова за Мемория

mariana-hristova1В рубриката„Разговори с български жени“ първият гост на Мемория е инж. Мариана Христова.

Завършила е Технически университет – София, специалност Информационни технологии. Магистър по Изменение на климата и управление на водите.

Мариана Христова е активен участник и сред основните организатори на каузите срещу ГМО продуктите, срещу фракинга за добив на шистов газ, за хранителен суверенитет, срещу TTIP и СЕТА.

Член на Инициативния комитет на Гражданската инициатива „За забрана на проучването и добива на шистов газ в България по метода на хидравлично разбиване“. Именно в резултат от неуморната работа на тази обществена организация беше наложен мораториум върху технологията фракинг за добив на шистов газ в България, а Мариана Христова се превърна в емблематичното лице на съпротивата срещу шистовия газ в България.

Тя е сред организаторите на утрешния протест срещу безобразията в Здравното министерство и срещу въвеждането от министър Москов на пръстови отпечатъци за чекиране на пациентите, въпреки масираната съпротива от страна на лекарските съсловия и въпреки обществените настроения.

Протестът ще се проведе в понеделник, 25 юли 2016 г., от 12 часа, на площад „Света Неделя“5 пред Здравното министерство.

Лекарският съюз още в края на февруари отхвърли Националния рамков договор за 2016 година, като основният мотив за неговото бламиране беше идеята на министър Москов да се ползва задължително пръстов идентификатор за прием на пациенти в болниците, при личния лекар и в аптеките. Въпреки разрасналата се обществена дискусия, наскоро няколко болници приеха експерименталното тестване на системата за чекиране с пръстови отпечатъци. В същото време Националното сдружение на частните болници внесе жалба във ВАС срещу Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ; бяха подадени жалби и от други лекарски съюзи. Да започнем едно по едно. Как стои с днешна дата законосъобразната страна на въпроса? Влиза ли в законови нарушения Наредбата на Министерски съвет?

– Още март месец стана ясно, че има изключително негативно отношение и от страна на пациентите, и от страна на лекарите към въвеждането на   пръстов отпечатък като начин за обозначение и идентификация на хората, които са потребители на здравната система. Лекарите категорично отказаха да подпишат Рамковия договор, в резултат от което министър Москов след поредица от манипулации и последователни процедурни действия, които той реши, че са допустими, въпреки всичко наложи без рамков договор тази практика да бъде въведена. Това, което е проблем, е, че освен всичко друго, тази практика беше одобрена и от Комисията за защита на личните данни, която би трябвало да се грижи да няма такъв ефект, какъвто имаме в сега. В момента се опитваме да убием мишка с водородна бомба. Няма нужда, и комисията е тази, която трябва да се грижи за това да се използват твърде силни методи и начини за защита, секюрити и идентифициране на хората тогава, когато това може да бъде постигнато с далеч по-евтини и по-ниски по степен на сигурност средства, които няма да засягат личната свобода на гражданите, нито да ги принуждават да споделят повече лични данни от необходимото.

За пример – това, което беше залегнало в реформата на Москов в началото, бешеелектронната здравна карта. Тази електронна здравна карта е принципът, на който работят здравните системи в Европа. Там има съответните четци навсякъде, във всички европейски болници, които са в състояние да я разчетат. Тя съдържа трите имена на пациента, прекарани заболявания, алергии, кръвна група, зъбен статус – всякаква медицинска информация, която ще е от полза на лекаря, ако на български гражданин му се наложи, например, да бъде лекуван някъде в Европа. Никъде в света няма въведени пръстови отпечатъци като идентификатор за ползване на здравни услуги! Единственото място, където съм чувала за такова нещо, е Турция – експериментално в две болници. Естествено, нямам претенции да съм тотално изчерпателна, може и да има в някоя странна държава в другия край на света, но в Европа такава практика не съществува.

Оттук нататък, след като и лекарите се опитаха да се противопоставят, благодарение и на обърканите послания, които отправяха медиите, хората решиха, че това нещо няма да бъде въведено. За жалост, експериментално то вече тръгна в четири болници в България, и вече е факт.

Вече е крайно време хората да излязат и да кажат, че това е недопустимо. Защото не може българинът да бъде третиран като престъпник.

13716007_1218138441550451_6878573741973393661_n

ЛОГО НА ПРОТЕСТА СРЕЩУ ДЕЙСТВИЯТА НА МИНИСТЪР МОСКОВ / 25 ЮЛИ 2016 Г., 12 ЧАСА, ПЛОЩАД „СВЕТА НЕДЕЛЯ“5, ПРЕД ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО

Според действащото законодателство на Република България, отпечатъци от гражданите могат да се вземат както принудително, така и доброволно.  Принудително това става за нуждите на полицейската регистрация (чл.59 от ЗМВР) и на наказателното производство (чл.146 ал.1-4 от НПК). На практика извън тези случаи не би трябвало да се изисква взимане на биометрични данни без наше съгласие. Как стана така, че Министерски съвет заобиколи законодателството?! И на какво основание го направи?

– Както казах и преди малко – благодарение на одобрението на Комисията за защита на личните данни, която нямаше никакви основания за това. Даже в документа пише, че тази наредба не е задължителна – един вид, пациентът не е задължен да дава отпечатъците си и че ако откаже да ги даде, тези данни може да бъдат нанесени на ръка. Което, естествено, обезсмисля цялата тази безумна система. Защото, чисто технологично, никой не може да ви обясни как отпечатъците на хората, които потребяват системата, биха спрели кражбите във здравеопазването. Пациентите в случая не крадат. Ако се извършват някакви злоупотреби, те са на някакви вътрешни етапи в болницата и тази електронна здравна карта би ги предотвратила, ако се заключи с ПИН. Ако хората знаят, че тя е свързана с информация за техните болнични или правото да получат обезщетение, тогава те ще гледат на тази електронна здравна карта като на своеобразна банкова карта, която никога не биха оставили на лекарите, нито биха дали ПИН-а си, за да се ползва. Така че условията биха били изпълнени.

– А какво ще се случи, ако откажем да дадем пръстови отпечатъци при постъпването си в болница или при личния лекар? Да не говорим, че същото е предвидено и при закупуване на лекарства от аптеките?

– Според наредбата на министър Москов на хората, отказали да дадат отпечатъци, ще им бъде отказано обслужване. Те ще трябва да заплатят като свободни потребители, а не като здравноосигурени.

Това е другото нарушение. Защото – първо, има деца с увреждания, за които би било проблем да дадат пръстови отпечатъци. Децата и подрастващите априори трябва да бъдат изключени от тази система, което я прави непълноценна и неработеща –  защото няма никакъв проблем малкото дете да има електронна здравна карта, но има огромен проблем да взимате пръстови отпечатъци на бебе. Така че, това изключва една голяма част от потребителите на здравни услуги и изобщо ги оставя извън наблюдение – тоест, ако условно приемем, че пръстовите отпечатъци са някаква защита срещу кражби, това означава, че ще оставим бебетата и малките деца извън тази система. Значи какво – няма да следим детските болници и педиатриите и те остават извън наблюдение?

20160525130124-1

МАЙКИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ПРОТЕСТИРАТ В БУРГАС СРЕЩУ ОРЯЗВАНЕТО НА ПАРИТЕ ПО ПРОГРАМАТА „СОЦИАЛЕН АСИСТЕНТ“. ВМЕСТО ЗА 7 ЧАСА, КАКТО Е ДОСЕГА, ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПЛАЩА ЗА ДВУЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН. (25 МАЙ 2016) СНИМКА – БНР

Това означава, че тази наредба изначално не е обмислена добре. Значи както аз не отивам, за да обясня на някой лекар каква е опасността от операция на митрална клапа, защото аз съм инженер и това не е моя работа, така и когато става въпрос за нашите лични данни, тук трябва да се намесят съвсем други специалисти – хора, които се занимават с интернет-сигурност, със сигурност на личните данни, дори с националната сигурност.Не може лекари и НПО-активисти да се изправят и да говорят за сигурност на системата. Абсурдното обяснение, че в компютъра нямало да влизат изображения, а единици и нули, граничи с малоумие, което е трудно да обясня. Защото в електрониката абсолютно всичко е единици и нули, но това не ви пречи да виждате на вашия монитор образа на нашия министър-председател. Няма необратими процеси в електрониката. Дори и когато една информация е криптирана, тя може да бъде разкодирана обратно.

И не само това. Смятам, че Бойко Борисов е наясно с тази ситуация, защото лично той в изтеклите грами, които дойдоха от Турция през Уикилийкс, е казал как разузнавачите са се върнали към пишещите си машини, защото вече не могат да гарантират сигурността на собствените си компютри. Така че нашите управляващи са наясно, че това е силно уязвимо място в сигурността.

Другото нещо, което искам да подчертая дебело – има огромна разлика дали се атакува вашия ПИН, или се атакува вашият пръстов отпечатък, ДНК-профил, зеница или цвета на ириса. Ако едното търпи промяна, когато разберете, че има теч в системата, другото не можете да го промените никога.

Токуда и Сити Клиник се присъединиха към тестването на системата за чекиране с пръстови отпечатъци. Както е известно, отскоро и двете болници са турска собственост. Особено като имаме предвид последните стряскащи събития в Турция и прекратяването на действието на Европейската конвенция по правата на човека, можем ли да твърдим, че въпросът с биометричните ни данни засяга личната ни безопасност и основните ни права и свободи? И дали притежаването на базата с данни от чужда държава не е крещяща заплаха за националната ни сигурност?

b2d015bf483432d5487a86c7c2b7211e

НА 21 АПРИЛ 2016 Г. ТУРСКИЯТ ХОЛДИНГ „АДЖЪБАДЕМ”, ЗАЕДНО СЪС СВОЕТО ДЪЩЕРНО ДРУЖЕСТВО В МАКЕДОНИЯ – БОЛНИЦАТА “АДЖЪБАДЕМ СИСТИНА” ОБЯВИХА, ЧЕ СА ПОДПИСАЛИ СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ПРИДОБИВАНЕТО НА БОЛНИЦА „ТОКУДА“ В БЪЛГАРИЯ И НЕЙНОТО ДЪЩЕРНО ДРУЖЕСТВО „ТОКУДА ГРУП“, КАКТО И ЗА ЕДНОВРЕМЕННОТО СЛИВАНЕ С ВОДЕЩАТА ВЕРИГА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ “СИТИ КЛИНИК”.

Токуда и Сити клиник са част от цялата тази глобална мрежа, в която ще влезе информация за пръстовите отпечатъци. Абсурдно е да се говори, че тези пръстови отпечатъци няма да се сравняват, няма да бъдат запазвани в никаква база данни. Защото, ако аз дам пръстов отпечатък, с какво ще го сравнят? С цвета на очите на съседката ми ли? Как ще разберат, че аз съм аз? Значи някъде там се пазят данни от моя пръстов отпечатък, даден за първи път, и това сравнение може да бъде направено. Чисто по служебен път тези болници получават достъп до тази база данни, което означава, че ние ги даваме на чужда държава като Турция, в която всички знаем в момента какви „демократични“ процеси протичат, всички знаем за какъв тоталитаризъм става въпрос, когато говорим за Ердоган. И ние предоставяме една отворена врата на тази държава, която твърдо стои зад абсолютно всички турски компании, работещи навсякъде по света. Даваме й достъп до пръстовите отпечатъци на всички български граждани! Това трябва да е ясно на хората! И изобщо никакви легенди за това каква висока сигурност щяла да се гарантира – това е толкова несериозно и смешно, че не знам изобщо как си позволяват хора, които са специалисти или с претенции за специалисти, да го говорят.

Какво би се случило с цялата база данни, ако например системата бъде хакната? Възможно ли е освен безконтролното разполагане с личната информация, тя да бъде използвана и за подмяна на нечия самоличност? Може ли в един момент да се окаже например, че моят пръстов отпечатък е присвоен от издирван от Интерпол престъпник с цел придобиване на нова самоличност?

– Това означава, че пръстовите отпечатъци на българските граждани могат да бъдат използвани абсолютно навсякъде. Може да се окаже, че сте убили хора в Турция, например. Може да се окаже, че сте били на другия край на света тогава, когато в действителност сте си били в къщи. Може да бъде използван и друг подход – например, към личните ви телефони. Защото, за мое голямо учудване, все още има хора, които ползват точно тези четци на пръстови отпечатъци, за да отключват собствените си смартфони.

Това може да бъде използвано по абсолютно всякакъв начин, защото българинът не е свикнал на това. Той не е свикнал да се поставя на мястото на престъпния мозък, който може да използва името му, личните му данни, отпечатъците му, здравния му статус в негов ущърб, вреда или с цел фалшификация.

steal fingerprint

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ, СЪЩЕСТВУВАТ НОВИ НАЧИНИ ЗА ХАКЕРСКИ АТАКИ ПО ANDROID УСТРОЙСТВАТА. В ОСНОВАТА НА ТЕЗИ АТАКИ СТОЯТ СКЕНЕРИТЕ ЗА ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ. АТАКИТЕ МОГАТ ДА ПОКОСЯТ ДИСТАНЦИОННИ УСТРОЙСТВА В МНОГО ГОЛЯМ МАЩАБ. ИМА НАЧИН ХАКЕРЪТ ТАЙНО ДА СЕ ДОБЕРЕ ДО ИЗОБРАЖЕНИЕТО НА ПРЪСТОВИЯ ОТПЕЧАТЪК ОТ НАБЕЛЯЗАНОТО УСТРОЙСТВО. СЛЕД КАТО НАПАДЕНИЕТО Е ИЗВЪРШЕНО, СЕНЗОРЪТ ЗА ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЪБИРА НЕЗАБЕЛЯЗАНО ДАННИТЕ НА ЗАСЕГНАТИЯ ПОТРЕБИТЕЛ. „В ТАЗИ АТАКА ДАННИТЕ НА ЖЕРТВИТЕ ДИРЕКТНО ПОПАДАТ В РЪЦЕТЕ НА НАПАДАТЕЛЯ.НАПАДАТЕЛЯТ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ИЗПОЛЗВА ДАННИТЕ ОТ ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ И В ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ ЖИВОТА НА ЖЕРТВАТА – ЗА ДРУГИ ЗЛОНАМЕРЕНИ ДЕЙСТВИЯ. ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В НЕЩО ОБИЧАЙНО В ОБЛАСТТА НА МОБИЛНИТЕ ПЛАЩАНИЯ И ОТКЛЮЧВАНЕТО НА УСТРОЙСТВАТА. ТЕ ОБАЧЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ И ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА САМОЛИЧНОСТ, ИМИГРАЦИЯ, РЕГИСТРИРАНЕ ЗА СЪДИМОСТ.

В течение ли сте как се движи жалбата до ВАС срещу тази наредба на една пациентска организация – Конфедерацията за защита на здравето?

– Най-вероятно делата вървят, но от личен опит мога да ви кажа, че те се точат твърде бавно. Така ние ще получим резултата, както го получихме с винетките – повече от половин година ние плащаме едни винетки, които след това се оказват незаконни. Най-вероятно накрая ще се стигне до там. Това, което лично мен ме притеснява, е че в съдебните дела експертите са тези, които определят изхода  на делото. Ако тук се позоват на експертиза, която е на Комисията за защита на личните данни, не съм убедена, че те са обективни и дали няма да бъде оказан натиск върху тях. Не мога да си представя как разумни хора могат за изработят такова становище, макар че, четейки становището, аз виждам как са си оставили вратичка. Написали са го така, сякаш тази наредба е нецелесъобразна. Тоест, няма нормативно основание за въвеждане на тази система. Това е нещото, което не е написано вътре в становището. Но това, което са написали – че пациентът е възможно да откаже биометричната идентификация и да се впишат данните му на ръка, изобщо не го видяхме в наредбата на министъра.Защото, ако това може да бъде извършено, и както имаме негативно отношение на българите към даването на този пръстов идентификатор и всички искат вписване на ръка, как точно ще работи тази система?

Изобщо, някой трябва да излезе и да обясни на българските граждани – защо се извади от първоначалния проект за реформа електронната здравна карта, на базата на която работи цяла Европа? Защо се закупуват толкова много устройства? Защо тези устройства ще бъдат слагани в аптеките? Да се обясни! Аз може да не съм потребител на Здравната каса, но да реша да купя лекарствата на човек в затруднено положение, който не може да се движи – както са сигурно 70 процента от българските пенсионери. Коя е силата, която може да ме задължи в този случай да сложа пръстов отпечатък? Откъде-накъде?! И защо? И ако аз не съм съгласна да дам пръстовия си отпечатък, какво означава това – че този човек ще остане без лекарства и без лечение, защото не може да стигне до аптеката?

Тук говорим за толкова силно дискриминационно отношение и толкова неработеща система, с такива големи дупки. Не видях никъде един смислен анализ за разходите – колко ще струва тази система на данъкоплатеца, колко ще струва на българския потребител, колко ще струва на осигурения българин? И колко ефикасна ще бъде? Дотук ви дадох примерите, че ще бъдат изключени непълнолетните и бебетата, което моментално я прави непълноценна и непълна.

Според теб инициатор или изпълнител е Москов? И кой е политическият чадър над него?

– Според мен политическият чадър над него е лично Бойко Борисов и той не го крие. Няма нещо, което да ни изненадва.

MOSKOV-BOKO

Аз не смятам, че г-н Борисов не разбира какво се случва, а по-скоро – че има един куп заинтересовани лица, които манипулират ситуацията.Не знам дали това не е съветник на г-н Москов, например. Смятам, че това, което се върши, има съвсем друга цел и заради това изобщо не се допускат други варианти за обсъждане. Защото нормалният човек винаги би седнал на масата и би обсъдил с хората, които са компетентни, пробивите в една система, за които вече многократно предупреждавахме. Тук не става въпрос за нещо кой знае колко сложно, такива специалисти има и те няма как да твърдят нещо друго. Свидетели сме, че над Комисията за защита на личните данни определено беше извършен натиск, защото в началото беше на точно противоположното мнение, а след това то внезапно се смени. За всички нас това означава, че не тя е била убедена, а просто върху нея е упражнен натиск. Съжалявам! Защото чистата логика на хора, които работим с електронни данни, е точно такава – тази система е пробита, ненадеждна, неработеща, изключително скъпа, изключително вредна и застрашаваща националната ни сигурност. Както и сигурността на всеки един от нас. 

Но как е възможно да се случва това безобразие?! Допускаш ли, че правителството изпълнява една много мръсна поръчка? Чия?

– Да, допускам, според мен няма друго разумно оправдание. Допускам, че става въпрос за пазарлък, в който са замесени българската и турската държава, която определено има някакви интереси. Дори не искам да знам какви са, защото всички виждаме поведението на Ердоган, което за мен граничи с безумие, особено през последните месеци. Този човек е непредсказуем. Когато става въпрос за подобни болни мозъци, никога не знаеш какво му се върти в главата. И след подобни пазарлъци най-вероятно това е била разменна монета и е било подценено при едни такива договорки, защото или е било търговия за бежанци, които да не бъдат пуснати към българските граници, или по някакъв друг начин е упражнен натиск. И съответно нашите хора са решили, че това е проблем, който може да бъде неглижиран. Но те просто са подценили ситуацията и в момента се опитват всячески да изпълнят това, което са обещали. Не виждам някой друг, който да има пряк интерес да се добере до толкова важни и от висока степен на сигурност български лични данни. За жалост, Турция е държавата, която има интерес. Тя го демонстрира всячески. Демонстрира го и с това, че иска да навлезе на българския здравен пазар. С това, че официално заяви, че иска да стане един здравен център на Балканите.

zx620y348_2799936

Така че за нас това определено е много голям проблем. Включително и заради това, че ще се създаде отрицателен прецедент в Европейския съюз, ако една държава тръгне да въвежда отпечатъците. Защо в следващия момент да не ни сложат и татуировки, и чипове, да започнем да работим с ДНК-кодовете и да ни сканират ириса? В това е разликата.

Защо Борисов не спира да хвали Москов, при положение, че действията на ръба на закона и безпрецедентните гафове на този човек надминаха всички представи за безочие и наглост? Още от аферата с турските ваксини Борисов се опитва да внуши, че Москов едва ли не е най-ценният министър в кабинета.

– Най-вероятно. Още тогава на всички стана ясно, че едните ваксини са тотално неупотребяеми в България и изобщо в ЕС и са забранени за внос. Тъй като режима за внос в ЕС е разрешителен, тези ваксини до такава степен не отговарят на изискванията, че по никакъв начин не могат да бъдат внесени у нас – нито за бежанци, нито за който и да било друг. Защото веднъж влезли на наша територия, бежанците имат абсолютно същите права, каквито и всеки европейски гражданин, което означава, че не можем да ги третираме с подобни ваксини.

Това означава една огромна сума пари, която плати българската държава. Там смяната определено беше „кон за кокошка“ и в никакъв случай не в полза на българската държава. Да не говорим, че имаше употребени ваксини.Това, което ни демонстрираха още тогава, беше, че един министър е над всичко. Тоест, той може да погази всякакви закони, всякакви наредби, всякакви норми, и да наложи това, което на него му е хрумнало, ако има подкрепата на правителството.

И това да му се размине.

– Да. Делото още не е приключило и аз много се надявам да не му се размине. Защото въпреки, че Москов беше във фокуса на целия този скандал, там има и други хора, които са под него, свързани са със Здравната каса. Те са двигател на цялата тази схема.

vaksini

Кои са другите причини за искането на оставката на Москов на протеста днес?

– Не бих желала да коментирам отпадането на медицинските стандарти в съда, които падат един по един като зрели круши, защото това все пак не е работа на гражданин, който е потребител, а е работа на лекарите-специалисти.

Това, което лично мен ме притеснява, е че благодарение на тази корист сред някои представители на здравеопазването, самият Москов успя да вкара разделение между гражданите, лекарите и изобщо потребителите на здравни услуги, едва ли не успя да ги изправи един срещу друг и да ги превърне във врагове. Не, ние не сме врагове! Ние просто имаме различни причини да не подкрепяме тези реформи. Лекарите имат чудесни обяснения защо в съда падат тези стандарти, които на практика са непостижими.

Например това, което Москов обеща – лесен достъп за децата с увреждания.Днес на протеста ще дойдат майки на деца с увреждания, които вече са потърпевши от неговата реформа. Защото са карали майката да кара детето „на живо“, за да запази час за посещението му след един месец.Което означава, че тази майка с дете, което е трудноподвижно – а всички знаем колко дискриминационна е средата за хората с проблеми –  трябва не веднъж, а два пъти да води детето си там на живо!

Добавяме и унищожаването на Фонда за лечение на деца в чужбина.Категорично смятам, че целта на това, което се направи с него, беше просто да се оберат едни пари и всичко това е манипулация, за да не се дават средства, а да се създават проблеми. Лично аз не видях един човек, който да се оплаче от човека, който беше начело на фонда и го махнаха. Това, което видях, е че по всякакъв начин бяха ограничени гражданските функции на Обществения съвет към фонда, който наблюдаваше работата му. Беше направено всичко възможно този орган да спре да работи. И доколкото знам, вече има тежки последици. Хората от Обществения съвет също ще бъдат на протеста.

Но така или иначе, проблемът, който аз виждам, за да не може цяло лекарско съсловие да се пребори с един толкова скандален министър, е симптом на цялото ни общество пред властта – разделяй и владей.Дори Фейсбук вече служи като инструмент за разделяне на хората. Това, което изключително много ме притеснява, е че хора, които имат до 80 процента съвпадение на начин и стил на живот, мнение по различни въпроси – на моята стена двама такива души едва не се избиха, нарекоха се с изключително грозни думи, баннаха се и т.н., заради един-единствен въпрос, който в конкретния случай касаеше Украйна. Дори и в един брак, ако хората имат съвпадение 80 процента на мненията си по различни въпроси, това би бил идеален брак. А аз видях на живо двама души, които намериха само едно единствено зрънце, което ги накара да воюват до кръв и смърт, да се наричат с обидни думи и никой не желаеше да изслуша доводите на другия човек. За жалост този процес върви толкова силно навсякъде в българското общество.

Ние затова сме поканили на нашия протест всички – лекари, здравни работници, аптекари, пенсионери…

IMG_1268

ЛЕКАРСКИЯТ ПРОТЕСТ СРЕЩУ МИНИСТЪР МОСКОВ НА 6 АПРИЛ 2016

А очакваш ли да дойдат много хора?

– Аз не съм човек, който има очаквания. Средата на лятото е, сезонът е отпускарски, нямаме много време да популяризираме събитието. А и предпочитам да не работя с очаквания, а със живи хора. Много бих се радвала, ако тези хора дойдат и всички проумеят, че ние сме в една и съща лодка. Врагът не е човекът до нас, врагът е този отсреща. И трябва да се разбере, чекогато имаме някакво искане и то ни обединява, трябва да се съсредоточим върху него, а не върху нещата, които ни разделят. Защото иначе всички акули просто ще ни изядат. И то не само в областта на здравеопазването. За жалост това е в абсолютно всички области. Наблюдавам го и в трансатлантическите споразумения с Канада и САЩ, във фракинга, ГМО, във всеки животрептящ въпрос, който засяга нашето здраве и нашия живот.Хората успяват да намерят копчето, заради което да се разделят и не виждат голямото, което ги обединява или общата заплаха, която е насреща им.

Затова ли българското общество така и не се случи?

– Да. Моите лични наблюдения са точно такива. Това, което аз видях, е че последните протести, в които нямаше платени хора – срещу ГМО, АКТА, шистовия газ – бяха твърде успешни, за да си позволи системата да ги остави неманипулирани. И на следващите вече бяха взели мерки. Вътре, сред протестиращите, бяха „монтирани“ хората, които да разделят.

Умни и красиви.

– Те първия път даже не бяха умни и красиви, да ви кажа честно. Те бяха още по време на февруарските протести. Там бяха едни колоритни личности, с оперения и т.н., имаше различни модели. Умните и красивите се появиха вече лятото. Но още на февруарския протест бяха внедрени новите бойни единици на властта, долу сред човешките редици. Там вече видях как усилията на хората бяха торпилирани, видях как хората бяха предадени, как ги предаваха отвътре.

Вижте, никой не е в състояние да се бори и със опонента отсреща, и с врага до себе си. Това няма как да стане. Затова на хората трябва да им е ясно – ако някой е до вас и е враг, независимо колко недемократично ви се струва, той просто трябва да бъде отстранен. Ако отидеш при полицията  и кажеш: „Този човек не е от нас, отстранете го“, тя го отстранява. Нека да върви и да се бори демократично на другия край на площада, на другия край на улицата, на другия край на града. Вие не сте затворили града – да си направи собствено събитие, да си издигне собствени лозунги и да върви там! Защото ако на ниво власт ние все още имитираме някакви избори, някакво упълномощаване, на улицата, както знаем, такова нещо няма. Което означава, че на улицата този, който е лидерът, този, който поема отговорността да бъде направен някакъв протест или гражданска инициатива, той трябва да знае, че носи отговорността и по почистването. По-добре някой да си тръгне сърдит, че не са го оставили да направи това, което той си е намислил да прави, отколкото да го оставите и той да провали усилията на десетки хиляди хора.

protest170213

ФЕВРУАРСКИТЕ ПРОТЕСТИ ПРЕЗ 2013-ТА

Как виждаш пътя пред нас като общество и като държава? Кой е начинът да се съживим и да се осмелим да бъдем коректив на абсурдите, които властта не спира да възпроизвежда?

– За жалост аз смятам, че изтървахме всички нормални влакове. И това, което аз лично бих предложила, колкото и абсурдно да звучи, е българите да направят това, което са правили най-добре от векове – да си основем държавата отново. В границите на сегашната държава. Смятам, че хората с познания, хората с ум и с капацитет в своята област, трябва просто да се съберат, да пишат, да се карат, да бъдат там и леви, и десни, и всякакви други – само да са българи! Да мислят за България на първо място, да начертаят развитието на България поне за 20 години напред в различните области. Да се разбере какво ще бъде това, което би било прието от всички българи и след това да се започне да се работи за него със или въпреки властта. Просто трябва да се работи. Времето за говорене, пазарлъци, натиск и т.н. мина. За жалост, това, на което са способни нашите управляващи, ние го видяхме. Системата е центробежна – ако вътре попадне човек, който е отговорен, който иска да работи на ползу роду, системата ще го изхвърли. Оттук нататък на нея няма какво да разчитаме повече. Истината е, че всеки един от нас трябва да се огледа около себе си и да разбере, че – не, вече не става с думите „Аз те поддържам“. Не, не е достатъчно. „Аз те поддържам“ не стига. Стига само „Аз заставам до теб, работя заедно с теб, за да стане това, което двамата искаме“.

Да, но за хората е много трудно да припознаят нови водачи. Липсват истински лидери, които да милеят за България.

– Вярно е. Това се дължи точно на разделението, но се надявам, че всеки човек със здрави инстинкти би трябвало да разбере, че това е неговият живот.

Има два варианта. Единият е егото и парите да надвият над нормалния разум на човека и тогава нещата вече ще са трагични за всички, а не само за увредения. Другият е да си дадем ясна сметка, че така не става и не може. Тогава изходът е един единствен: да си плюем на ръцете и да седнем и да си свършим работата, да си изринем кочинката сами. И дали за това има нужда от водач или не – не съм много сигурна. Смятам, че ако има позитивна човешка енергия в различни области, може би няма да има нужда и от един лидер. Може би просто хората трябва да си имат доверие и всеки да работи в своята област. Важно е човекът, който накрая ще сглобява целия пъзел, да знае кое с кое може да се сглоби и да не се опитва да смесва нещата.

Ти си много активен човек с ясни граждански позиции. Каква е личната ти равносметка? Уморена ли си или си все така мотивирана в реализирането на успешни граждански инициативи?

– Когато човек работи в гражданските инициативи, на него му е ясно, че има върхове и спадове. Ясно му е, че човек гори и прегаря. Имала съм случаи, в които много активни хора след една кампания просто повече не можаха да се вдигнат, защото това даде отражение и върху здравето им, и върху личния им живот. Така че, виждала съм и едната крайност, и другата.

Но смятам, че на нас не са ни необходими такива жертви. Смятам, че човек сам за себе си трябва да намери някъде баланса, да знае кога трябва да спре, ако трябва да се скрие и да зареди батериите и след това да се върне обратно.

Уморена – не бих казала. Някой може ли да се умори да пази живота си? Ако се умориш, означава, че просто ще те убият, нали? Каузите, за които аз се боря, касаят винаги нашия живот. Аз съм казвала, че за мен има пет най-важни неща и те са въздухът, водата, земята – като българска територия и като начин за прехрана, храната – във вид на типично български сортови семена, здравата, полезната храна, и децата ни. Това са пет неща, за които човек трябва да се бори по всяко време, независимо дали има сили или не. Защото ако някое от тях бъде ударено, просто нас няма да ни има.

А какво би казала на уморените?

– На уморените бих казала – горе главата! Всички сме минали по този път. Починете, заредете батериите, прегърнете няколко дървета, насладете се на красивите български планини, на морето. И след това се върнете. Не забравяйте, че няма кой да свърши вашата работа.

– Благодаря ти, Мариана.

източник: Memoria de futuro–Памет за бъдещето

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *