Двама българи са сред най-успелите в света според Forbes

Двама българи – Екатерина Карабашева и Христо Тенчев, попаднаха в престижна класация на Forbes за най-успелите предприемачи в социалната сфера в Европа под 30-годишна възраст, пише money.bg.

Карабашева е на 26 години и е създател на мобилното приложение Jourvie, което е насочено към хора с хранителни разстройства, които се опитват да се върнат към нормалния хранителен режим. Софтуерът предлага различни техники, като воденето на дневник за това, какво сте яли и мотивиращи стратегии, които потребителите могат да използват по време на възстановителния процес. Jouvrie е пуснато през миналата година и от тогава приложението е било свалено над 10 500 пъти и има повече от 1500 активни потребители.

Тенчев е съоснователят на Софтуерния университет в София. През образователния център вече са минали над 33 000 студенти, получили квалификация в IT сферата и предприемачеството, а 97% от тях веднага са успели да си намерят работа по специалността. Освен това едва на 18 години Тенчев става съосновател и на компанията за видеоигри XS Software, чиито печалби се равняват на над 5 милиона евро годишно.

Източник: Кмета

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *