Повечето от нас обичат лятото и няма как да не е така – слънце, почивка и веселба… Освен това, можем да се радваме на изобилие от вкусни плодове и зеленчуци. Разбира се, динята е фаворитът, затова ще обърнем повече внимание на нея, пише framar.bg.
Всички знаем за нитратите, които се съдържат в този сладък и сочен плод. Има ли начин да разпознаем такава диня?

Има няколко начина, които ще помогнат да разберем дали в плода има вредни съставки или не, без да се налага използването на специални устройства и уреди. Запознайте се с тях…

Като за начало бихте могли да помолите продавача да направи триъгълен разрез в средата на плода и по цвета на вътрешната част да прецените наличието на нитрати. По принцип, те се намират близо до кората, което означава, че там цветът на меката част ще бъде по-светъл в сравнение със сърцевината. Затова е по-добре на децата да се дава сърцевината.

Обърнете внимание и на цвета на влакната. Той трябва да бъде бял. Ако е жълт – вредни вещества има.

Наличието на нитрати лесно може да установите, слагайки част от меката част в чаша и налеете вода. Разбъркайте и наблюдавайте резултата: ако водата помътнее, динята е добра; а появата на розов оттенък говори за наличие на нитрати.

Освен на диня с наличие на вредни вещества, може да попаднете и неузрял плод.

Отново по цвета може да определите дали той е достатъчно узрял. Ако ивиците по кората не са ясни, значи динята има нужда да зрее още.

Върху динята обикновено има петно – отпечатък на мястото, където е лежала върху земята. Този участък не трябва да бъде повече от 5 – 10 см. Ако е по-голям, това означава, че плодът е лежал дълго време върху почвата и е възможно да бъде воднист и невкусен.

Направете драскотина върху динята. Ако усетите силен и свеж аромат оттам, значи тя е откъсната скоро.

Най-разпространеният начин да познаете динята е чрез почукване. Ако звукът е отекващ – тя е узряла.

И един съвет за финал: не бързайте да купувате ранните дини на пазара. Както знаете, за всичко си има време, а времето на сочните дини е втората половина на август и началото на септември. Тогава те узряват по естествен начин, без да се налага използването на вредни вещества. Източник: Petel

Facebook коментар
Total Page Visits: 883 - Today Page Visits: 1
SHARE