Загубата на българското семейство

Българино, и това успя да съсипеш

Забравените ценности на българите се поставят все по-често на дневен ред.

Съсипахме си държавата, улиците, образованието, храната, живота, въздуха. Но едно е нещото, което най-много ме тревожи, и за което имах най-големи надежди – семейството като институция.

Какви са причините едно семейство да се разпадне в разруха?

Липса на ценности у родителите, невъзпитание на децата, моралната свобода, отчуждаване, разводи. Какво показва статистиката, все така неблагосклонна към нас?

Всяко трето семейство завършва своя чакан, желан и уважаван брак в съда.

Кой е виновен за разпада на семейството и защо се разпада?

Виновни сме си ние, за всичко. Домове вече няма, а само места, на които ядем и спим. Забравихме ли какво е свято, или просто се сляхме с тълпата, по течението на реката? Някой принуди ли ни, или просто решихме, че така ще бъде най-добре …

Семейството като институция представлява една малка сплотена общност, под един покрив, свързваща я любовта и необходимостта. Какво ли се случи със семейството от едно време? Чиито деца вече са пораснали, имат свои семейства и някак са загубили искрата, някъде там по пътя.

Семейството, което се събира вечер около масата, което ходи при бабите и дядовците, а не позволява те да остават сами и малтретирани. Семейството, което цяла година събираше пари да отиде на почивка за 10 дни, и което пази и до ден днешен спомените си. Семейството, което се събира заедно и остава и до ден днешен, заедно.

Всичко слага началото си от институцията – брак. В днешно все по-рядко срещан, той се превърна в задължение след забременяване (по молба на родителите). Ценностите са се променили, приоритетите вече не са само децата, а и редица други, ненужни неща. Детето става част от задължението, както и поддържането на самият брак.

И животът е виновен. Все бърза за някъде и ние се водим по него. Нямаме миг спокойствие и уединение, и децата ни навлизат в този начин на живот.

Българското семейство от много време е символ на издръжливостта и най-вече на оцеляването във времето. Това значи да издържиш на всички “подаръци”, които България ти предоставя – трудният живот и всички препятствия, през които трябва да преминеш, за да задържиш семейството си цяло. Но правиш ли компромисите само ти, няма как да стане.

Вече почти всяко семейство живее затрупано от кредити, не получава това, което заслужава и просто оцелява.

Първо плащаме сметките, после ядем. Първо изплащаме кредита, след това се обличаме и обуваме. Първо мечтаем за почивният ден, после и за по-големи мечти. Това е семейството като асоциация.

Хората с честен труд се борят за своето преживяване, раждат и отглеждат качествени и съвестни деца, които стават едни от малките истински хора. И ако според вас едно семейство представлява майка, която се прибира от работа и готви кюфтета, докато мъжът и бие бира и гледа мач, по-късно бие жена си например, а децата са някъде си навън, неизвестно къде, то сте в голяма грешка.

Не знам дали е дошъл краят на семейството. Все още има прекрасни семейства, с ценности и обичаи, с възпитани деца, които всяка вечер вечерят заедно. И моето семейство е от тези.

Българското семейство е оцелявало години наред, по начина, по който е живяло. Отгледало е и е възпитало поколения достойни българи, които искрено се надявам също да успеят да продължат мисията на своите родители. Да бъдеш достоен човек. Умееш ли да запазиш семейството си цяло и сплотено, значи си направил чудо.

no-comment.bg

 

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *