За последно запали вчера скарата на временния си търговски обект „При чичо Иван“ на градския площад в Сандански колоритният търговец Иван Шейтанов. Заведението му, което бе отворено само за коледно-новогодишните празници, през целия ден не регистрираше търговска печалба, а работеше безплатно само за почерпка на  приятели и близки, пише struma.bg.

Равносметката от едномесечното си пребиваване на градския площад Шейтанов  определи така: „Не се оплаквам от нисък оборот, щастлив съм, че наех обекта. Броих, над хиляда туристи и гости на града спираха да се снимат пред кръчмата ми заради атракцията – каруца с няколко бали сено, традиционната връзка чесън, кромид, кочани царевица, тиква балка и др. Най-отгоре поставих и  емблемата на община Сандански. За тях това бе атракция и всеки искаше да се снима с мен. Това ми стига, прави ме щастлив фактът, че през този кратък период снимката на дървената ми каравана обиколи чрез Фейсбук Америка, Англия, Франция, Русия, Гърция, Македония… Сандански се прочу с моя търговски обект в целия свят. Не успях да направя голяма печалба от продажба на топла скара, бяло и червено вино. Изкарах толкова, колкото да си покрия разходите за наем на общинската площ. Но „При чичо Иван“ стана запазена марка, която доби популярност сред туристите. Ако исках пари от тези, които се снимаха пред атракциите, щях да изкарам повече. Парите за мен са за харчене. Преди година се върнах от Англия със съпругата ми. Мечтата ми бе да имам търговски обект на площада в Сандански, макар и за един месец, тя се сбъдна. До месец заминавам отново в Англия и ще продължа да работя. Ако е рекъл Господ, ще се върна пак в края на годината да наема отново за един месец караваната“, каза Иван Шейтанов, известен като Бай Иван.

Той е един от първите сервитьори в община Сандански, започнал е в голям местен хотел, където работи 15 години. След това стопанисва заведението на входа на болницата близо 10 години. Преди две години заминава в Англия при дъщеря си заедно със съпругата. Там работи в птицеферма, казва, че получава добра заплата, която е 5-6 пъти по-висока от тази, която е вземал в България. Пробвал е и сезонна работа във Франция за бране на ябълки. За два месеца е получавал много по-високо заплащане от това в Англия. Не се оплаква от работа и казва за себе си: „Аз съм роден и съм израснал на село, живял съм сред сламата. И не се срамувам. Искам днешната младеж да научат и да знаят в какво време са живели техните родители, баби и дядовци, да работят и с честен труд да си изкарват прехраната. Кафенетата са пълни в Сандански, а на младите не им се работи. По-лесно е тате да носи, а мама да меси”, казва с горчивина бай Иван.

Източник: Блиц

Facebook коментар
Total Page Visits: 941 - Today Page Visits: 2
SHARE