За селото с любов

Здравейте! Аз съм Катето Евро и имам удоволствието да споделям тук с вас неща, които сама съм преживяла – не защото съм много умна, а защото смятам, че все пак мога да ви бъда от полза с опита си на майка, съпруга, жена и “още нещо”…
Надявам се, че ще ви бъде интересно и че ще се забавлявате с това, което съм.

Нека днес спрем вниманието си на вечната тема за селяните и гражданите, като по-специално засегнем въпроса, задължително ли трябва да си роден на село, за да бъдеш селянин?!

Преди време, в известно риалити шоу, аз нарекох едни хора СЕЛЯНИ. Исках да ги обидя, но не защото са от село /тъй като те са родени в град/, а защото се държаха СЕЛЯНДУРСКИ.

Селяндурщината е качество или поведение, постъпка на селяндур. Това не е мое определение. Така е според тълковния речник, стр.877, издание на “Наука и изкуство” от 1997 година. Искам да кажа, че всеки ден наблюдаваме селяндурщината на хората в тяхното поведение както в града, така и на село.

Защото СЕЛЯНИН за мен не е обидно понятие, но в преносен смисъл придава качествена характеристика на безхаберния човек. Да изброявам ли кои са безхаберните хора, или вие сами ги виждате всеки ден във вашия град, по вашата улица, във вашия вход… Те изхвърлят своите боклуци през балконите, през колите, замърсяват природата с отпадъци, сякаш взети нарочно от домовете им, говорят гръмогласно и псуват, показват ни среден пръст от своите автомобили, говорят по телефона в градския транспорт, люпят семки в киното и отричат всичко онова, което не разбират.

На мен, хора, ми омръзна да живея сред СЕЛЯНИ. А живея на село, обработвам земята в двора си, не ме е срам че моите прародители са дошли от село…

Но СЕЛЯНДУРЩИНАТА ми е чужда и винаги ще бъде така. Вие как мислите?

Източник: edna

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *