Икономист: 30 млрд. $ са изнесени от България в офшорни зони

Много се радвам, че се случи аферата “Панама”.. Тези данни хвърлиха светлина върху един свят, до който обикновените хора нямаме достъп. Това каза Димитър Събев, журналист и икономист в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Тази афера тепърва ще се разплита

„Това е масив от 200 000 документи. Това е огромно изтичане на информация. Американските политици не фигурират, тъй като те си имат Вирджинските острови, както и в щата Делауеър или Невада. Богатите хора си слагат парите в офшорни зони, защото – те искат да скрият данъци или собственост. В България това не важи, защото 10% данък е прекалено нисък“, посочи Събев.

Той разкри, че у нас 15 млрд. лв. са инвестирани от офшорни зони, по данни на БНБ. „В същото време 30 млрд. долара са изнесени от България в такива зони. В една нормална държава данъците не са наказание, а проява на ангажимент към обществото“. 

Димитър Събев призова да се замислим колко би се подобрила икономиката на страната, ако тези пари бяха вложени тук. Той коментира и фактът, че засега няма български следи в скандала. „Все още е твърде рано. Германците имат любов към криенето на данъци. Ние сме видели връхчето на айсберга. По изчисления на експерти в офшорни зони са скрити между 21 и 30 трилиона долара. Това са пари, които трупат прах, вместо да помогнат за развитието на човечеството. Коренът на бежанската криза е офшорен, както и тероризмът. Доволен съм от това разкритие, защото ще се стигне до справедливост“, заяви още той.

„Ако българските офшорни средства се обложат с 10% данък биха осигурили 600 млн. лева годишно приходи само за България“, каза още Събев.

http://frognews.bg/

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *