Българско семейство възроди шипковият мармалад

2538

Истинския шипков мармалад възроди българско семейство и превърна производството му в бизнес. Сладкият натурален продукт беше представен по време на 12-тото Международно пчеларско изложение в Плевен.

17-годишна усмихната тийнейджърка – най-младата бизнес дама във фамилията, с радост обясняваше на проявилите интерес посетители, че това е онзи шипков мармалад, който помним от миналото. Затова и сполучливо го нарекли „Детски спомен”. Катрин Василева се впуснала в начинанието с огромен ентусиазъм, защото й омръзнало да консумира продукти, които уж са сладка, а всъщност съдържат множество изкуствени и опасни за здравето съставки.

DSCN6147

„Аз участвам във всички процеси по производството на шипковия мармалад – от брането на шипките до етикетирането на готовия продукт”, разказа тя.

Още като малко момиченце обикаляла планината с баба си и беряла диви шипки. Днес прави същото – в село Паволче, близо до Враца, точно под Балкана. От две години хобито се превръща в бизнес, който радва много потребители. В кампанията за бране на шипки помагат и други хора, но в производството на мармалада с дъха на Балкана участват само трите дами – тийнейджърката, майка й и баба й.

„Всичко е много трудно. При брането на шипките си издираме ръцете. После продуктът минава през две-три цедки, вира се много дълго време, прехвърля се няколко пъти от тава в тава,  допълнително се варят и бурканите. Съставките са само натурални – шипки, вода и захар”, разказа Катрин. И добави, че от 7 кг шипки се получават З0 бурканчето по 330 мл шипков мармалад.

За сега предлагат продукта само по специализирани изложения в страната – в чужбина все още не са намерили пазар. „Хората харесват шипковия мармалад, защото е натурален, вкусен и открехва прозорче към детството”, сподели тийнейджърката.

Facebook коментар
loading...

6 КОМЕНТАРИ

  1. Аз бих си купил. Пробвал съм всички масови шипкови мармалади и нито един не е какъвто помня. Дайте мейл, сайт или телефон

  2. Уважаем От admin писал тази статия ! Учили ли сте правопис драги ? Учили ли сте за словоред ? Заглавието ви не е вярно ! Защото така както сте го написали излиза, че шипковия мармалад възродил бългорското семейство…. Трябваше да пишете: Българско семейство, възроди шипковият мармалад !

    • Всъщност заглавието трябва да е: “Българско семейство възроди шипковия мармалад”, с кратък член и без запетайка!

  3. Уважаема Станка Добрева,
    ние българите не можахме да се научим да не търсим под вола телето. Защо не изразихте похвала към това което и всеки един грамотен човек ще разбере , ами се захващате за словореда? Ако нямате думи с които да изкажете възхитата си от това добро намерено начинание, мълчете си никой не ви иска мнението.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР