Историята на нашия блок

През 2007 си купих апартамент. Нищо особено, но горе-долу приличен квартал, на 20 минути пеш от центъра на София. Платих го на зелено, поех риск, но цената беше добра.

Строителят построи блока и умря. Фирмата имаше повече пасиви, отколкото активи, никой от наследниците не поиска да я вземе и беше обявена в несъстоятелност. И се почна една…10 години.

Не е достатъчно да има блок. Трябва да си има и документи и най-вече фамозния Акт 16, или, както се казва официално, УВЕ – удостоверение за въвеждане в експлоатация.

Когато през 89-а падна Живков, ние имахме мечти. Смятахме, че ще ни отнеме малко време, за да заживеем както живеят хората.

А бяхме млади.

Днес, почти три десетилетия по-късно, онези мечти са изтлели. Децата на нашата тогавашна възраст мечтаят същото, каквото мечтаехме ние. Но не в България. За тука са загубили надежда.

Филип Димитров, един от малкото политици, от които не съм се разочаровал дори и след като го видях наживо, описваше мечтите ни с две думи – нормална държава. Сега Кадиев, който навремето почна кариерата си като журналист и след това се разви като комунист дисидент и търговец, сви този ключов образ и си направи партия с такова име.

Нормална държава.

Историята на нашия блок казва защо не сме нормална държава. За да получа заветното УВЕ, трябваше да мина през огромен брой препятствия и висене в чакалните в продължение на 10 години.

Мога да дам хубав пример. За УВЕ-то трябва да се представят архитектурните проекти, които ги нямах. Но в ДАГ (архитектура и градоустройство) ги имат. Точно на ДАГ трябва да се представят. Отивам и им казвам – имате ги, вземете си ги, приложете ги и да приключваме.

Не. Не може. Пусни молба. Ние ще ти направим заверени копия срещу 300 лева. Ти ще ни ги дадеш.

Те така.

За разправиите с енергодружеството, където ползвах лични контакти, за да реша същия казус, просто не ми се говори. И за десетки други подобни също.

Та да се върна към мечтите. Ние вярвахме, а сам за себе си още вярвам, че България може да е нормална държава. Че когато спазваш правилата, работиш много и добре, ще живееш добре.

Но нашата България все още е комунистическа държава. Тя е направена така, че да направи на човека живота труден, да го накара да лази, да търпи унижения, да приеме компромиси и накрая, разбира се, за което е и направена цялата тази безчовечна система – да му вземе парите.

Затова и хората бягат от нея.

Автор Georgi Daskalov
Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *