Италианци направиха “Св. София” от 3 млн. житни класове

Италианци направиха макет на базиликата “Света София” от житни класове. Умаленото копие на един от най-известните храмове в българската столица е изработено от 200 жители на град Озимо. Макетът е част от празника “Феста дел Ково”, а за Деня на столицата – 17 септември, ще гостува и у нас. Кметът на София Йорданка Фандъкова е гост на италианския фестивал и снощи присъства на довършването на макета.

“Феста дел Ково” е празник посветен на Богородица. От 1939 г. жителите на Озимо изработват от житни класове макети с религиозно съдържание. С течение на времето религиозните сюжети се заменят от макети на храмове и традицията придобива международно значение. По-голяма част от макетите могат да се видят в местния музей. Сред тях са умалени копия на храма „Сантяго де Компостела” в Испания, храма “Василий Блажени” в Москва, базиликата “Сакре кьор” в Париж и базиликата “Свети Петър” в Рим.

По време на шествието тази вечер макетът на базиликата „Света София“ ще премине по улиците на града и ще стигне до храма на Озимо с чудотворното изображение на Света Богородица. Служба в храма ще изнесе монсеньор Христо Пройков –епископ на католическата църква в България.

Макетът на „Света София“ ще пристигне в София за празника на града – 17 септември. „Изборът на жителите на Озимо да пресъздават в умалено копие столичния храм „Света София“ е чест за нас и възможност за още по-активен културен диалог“ , посочи столичният кмет.

По време на срещата между Йорданка Фандъкова и кмета на Озимо Симоне Пунялони бяха обсъдени възможностите за развитие на икономиките на градовете. Фандъкова представи възможностите за инвестиции в София с конкретни проекти за възстановяване на минералните бани в града. „Туризмът развива икономиката и създава работни места“, подчерта столичният кмет.

Източник: Монитор

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *