Какво даде България на света?

Българите имат свой собствен принос в развитието на човечеството, разказва сайтът come2bulgaria.com. Той е руски и е създаден за братушките, които имат интерес от страната ни и евентуално да дойдат тук на туризъм, да правят бизнес или да закупят недвижимост. 23 са великите изобретения, без които трудно бихме си представили съвременния свят.Според руското издание, нашите изобретатели са се осмелили да прекрачат сфери от бита, които са били немислими до момента и най-важното, списъкът далеч не е пълен. Хубаво е, че някой признава нашите достижения, а ние ви предлагаме списъка на come2bulgaria.com. И едно важно уточнение, което за съжаление навежда на не особено приятни мисли. Голяма част от родните открития са направени от хора, живеещи и работещи извън България. Ето и 23-те велики български открития, които дадоха тласък на цивилизацията:

Първото и най-важно откритие е киселото мляко. Наскоро немски учени откриха, че нашето мляко може да помогне при лечението на паркинсон, в Япония е издигнато в култ и определено е един от най-разпознаваемите български продукти. Тук трябва да благодарим на д-р Стамен Григоров, откривателят на прочутата млечно-кисела бактерия – Лактобацилус Булгарикус.

Второто място е за електронно-изчислителната машина, смятана за прародител на днешните компютри, лаптопи и таблети. Джон Атанасов патентова своя компютър през далечната 1939 год.

Електронният часовник е дело на Петър Петров, който е създал прототипа си за НАСА.

Под №4 застава не изобретение, а откритие. Професорът-астроном Димитър Съселов е човекът, открил най-отдалечената от слънцето планета. Тя се намира в съзвездието Стрелец, а откритието е направено през 2003 год. В момента 53-годишният българин е част от екипа на Харвардския университет.

Фотокопирната машина. Изненадахте ли се? Когато стоите в офиса и разпечатвате поредните документи, трябва да благодарите на академик Георги Наджаков. Това е човекът, който е улеснил работата на хиляди секретарки по света, а и не само.

Кирилицата. Честно казано, ние смятаме, че азбуката трябва да стои на много по-челна позиция. В момента кирилицата е третата призната азбука в ЕС. Без нея славяните в Европа не биха имали култура и книжнина.

Седмото изборетение е свързано с въздухоплаването. Първият транспортен самолет Douglas DS-3 е изобретен от екипа на главния конструктор Асен Йорданов. Запомнете това име, защото ще го срещнете още в този списък.

Въздушната възглавница, която осигурява безопасността ни в автомобилите е създадена през 50-те години на миналия век. Неин изобретател е същият онзи Асен Йорданов, създал и първият транспортен самолет.

Отново на Асен Йорданов трябва да благодарим и за телефонния секретар.

Казват, че отношенията между мъжете и жените са се променили в момента, в който на бял свят се е появило онова малко бяло хапченце, което ни предпазва от нежелана бременност. Противозачатъчните са изобретени от Карл Джераси – евреин с български произход.

Реактивните двигатели на лунния модул Орел са изобретени от д-р Иван Ночев. Благодарение на неговото изобретение е станало възможно кацането на лунната повърхност. Така че Армстронг и Олдрин трябва да са признателни на нашия сънародник, защото без него нямаше да са първите хора, стъпили на Луната.

Райна Касабова – тя не е изобретила нищо, но е променила историята. Райна е първата жена летец-изтребител. Първата жена в света, участвала в бойни полети. Това се е случило по време на Балканските войни.

Космическата храна. България е третата страна в света, след САЩ и бившия СССР, която е изпратила храна в космоса. Родната космическа храна е изобретена от екипа на академик Цветан Цветков. Академикът и неговите учени развиват биотехнологията за хладна консервация и изсушаването на органичните вещества във вакуум.

Слънчевите батерии. Благодарение на Димитър Чернев, хората се научиха да използват слънчевата енергия. Проф. Иван Митев е откривателят на шестия сърдечен тон. Откритието на българския медик е особено важно за съвременната кардиология.

Още един пробив в медицината прави български професор. През 1956 год. проф.д-р Димитър Пасков изобретява лекарство от… блатното кокиче. Медикаментът Нивалин помага при лечението на церебрална парализа, разстройства на централната и периферната нервни системи.

Автоматичната скоростна кутия. Румен Антонов е човекът, който изобретява автоматичната скоростна кутия. В момента неговото изобретение се използва от Сузуки, Хонда, Рено и Тойота. Между другото Тойота са се пробвали да използват кутията на Антонов без необходимия лиценз, но са били осъдени.

Антиоръжието на Юрий Марков все още няма аналог в света. Става въпрос за едно малко устройство с размерите на джобно ножче, което обаче е неотменна част от работата на антитерористите по света. Приспособлението на Марков може да открива взривни вещества и огнестрелно оръжие от разстояние, дори и когато те са скрити зад бетонно ограждение. Търговското му име е SNIFFEX. Тежи по-малко от 500 гр. и може да работи без да се зарежда в продължение на 3 години.

Говореща дигитална книга за слепи. През 2002 год. 23-годишният тогава Лъчезар Цветанов участва в конкурс за създаването на подобен модел. Младежът е студент в университета Бриджпорт, а неговият проект е избран като най-добрия. Лъчезар помита конкуренцията и печели първото място, като след него остават работите на 146 студенти и 28 дизайнерски училища.

Инж. Койчо Митев е човекът, направил истинска революция в междуезиковото общуване. Неговият метод за компютърен превод представлява особен алгоритъм, който кодира по цифров начин човешката реч. С негова помощ можем да комуникираме с чужденци на родния си език, без присъствието на преводач.

Властелинът на атома. През 1950 год. на Женевската конференция САЩ обявиха, че разполагат с надежна система за регистрация на ядрените взривове във всяка една точка на планетата. Точно тогава се постига съгласие и за въвеждането на мораториум на изпитанията на ядрени оръжия в атмосферата. В основата на съществуващата система за контрол на ядрените взривове на САЩ стои тайнственият физически феномен – електромагнитен импулс. Първите публикации за него са чак през 1962 год. Тогава се съобщава и името на автора – проф. д-р Кръстьо Кръстев.

Първата обработка на злато в света. В некропол край Варна са открити златни предмети, които са на повече от 6 хил. години. Съвременната наука ги признава като най-старите предмети в света, при които златото е било подложено на обработка от човека.

Прабългарският календар. Хиляди години преди нашата ера прабългарите създават една от най-точните системи за измерване на земната година. И до ден днешен се смята за един от най-съвършените.

И ако си мислите, че българските учени са се примирили с постигнатото до момента, грешите. От 200 до 300 са родните изобретения, които всяка година кандидатстват за патент. Вярно, далеч не всички биват признати, но това не обезкуражава българските изобретатели.

 

Източник: www.blitz.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *