Кунева плати 42 бона за сайт, дето го има без пари, та дори и не работи накрая…

Пореден скандал с подготовката за българското председателство на Европейския съюз заформи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Оказва се, че правителствената администрация е дала 35 000 лв или (42 000 лв. с ДДС) на фирма, което е еднолична собственост на един от основателите на партия „Движение България на гражданите“. И в момента той е Националния съвет на формацията, чиито лидер е вицепремиерът.

Интересен е и фактът, че въпросната фирма „Билдинг пропъртис холд“ ЕООД е регистрирана като предприятие на „хора с увреждания“ и като такова се ползва с предимства в държавните търгове.

Търгът е проведен през ноември 2015 г., става ясно от Отчет на изпълнението на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз, приет наскоро от правителството. В отговор на поканата се получават само две оферти – от „Билдинг пропъртис холд“ ЕООД и „Давид холдинг“ АД. Създадена е специална комисия, която оценява и решава да възложи поръчката на „Билдинг пропъртис холд“ ЕООД, тъй като тя предложила оферта, по-ниска с 1000 лева.

Сайтът за 35 000 лв. www.eu2018.bg е елементарен и до голяма степен е лишен от съдържание. Очаквано на страницата има предимно новини, свързани предимно с дейността на вицепремиерката. За подобен прост сайт съществуват съвсем безплатни решения на базата на Joomla или WordPress. Средно грамотен системен администратор в министерството би могъл да го направи без да се даде и 1 лев за услугата. Ако пък се ползва външна услуга, студент от СУ би създал сайта за 500-1000 лв.

Ироничен факт е, че към настоящия момент (08.08.2016) сайтът дори не работи. / ГН

Facebook коментар
Сподели