Марешки: Горд съм! Спестих на хората 100 млн. лв.

Веселин Марешки е известен предприемач, притежава аптеки в цялата страна. В тях се продават евтини лекарства. Неотдавна започва и бизнес с петрол. Неговите бензиностанции предлагат евтини горива. През 2011 г. Марешки се кандидатира за кмет на Варна и се класира втори с подкрепата на 40,5% от гласувалите.

– От цяла България питат, г-н Марешки, кога ще откриете евтини бензиностанции и в техните родни градове? Какви са най-близките ви планове?
– На 26 март отворихме третата си бензиностанция в Габрово. Работим едновременно по още няколко обекта, но в повечето случаи нещата не зависят само от нас. Административните процедури са тромави и продължителни, а от тях зависят много неща. От друга страна, ние сме особено внимателни във всеки детайл от дейността ни. Знам, че ни гледат под лупа и искаме да сме изрядни. Работим по всички правила и не можем да си позволим заради бързането на всяка цена да отворим евтини бензиностанции, да заобикаляме закони.

– В София ще има ли скоро ваш обект?
– Работим по въпроса. Но, както се очертава, в столицата ще строим чисто нови бензиностанции. Дълго време търсихме да закупим обект, който да отговаря на нашите изисквания. Но накрая решихме, че е по-добре сами да си построим подходяща бензиностанция. Така ще сме сигурни, че ще отговорим на условията на нашите клиенти, които освен ниските цени ще очакват и качествено и бързо обслужване. Затова до няколко месеца, ако не се появят административни или други пречки, ще сме готови да споделим и със софиянци радостта от ниските цени на горивата.

– Последно – на какви цени продават бензиностанциите у нас горивата и на какви ги продават вашите?
– Не искам да се впускам в цифри, всички вече знаят цените на бензина и дизела в нашите бензиностанции. Далеч съм и от мисълта, че аз мога да определям цените в останалите бензиностанции или пък да анализирам техния бизнес модел. Само че когато фактите са очевидни и разминаванията в тези цени и закупуваната суровина са явни, редно е да посочим изкривяванията. Така например, когато цената на петрола на международния пазар се срина рекордно до около $30 за барел, в нашите бензиностанции продължаваха да продават литър бензин за почти 2 лева. Е? Няма да коментирам, изводите оставям на вашите читатели….

– Няма разумен човек, на когото да не е ясно, че някой години наред нагло бърка в джоба му. Щом като вместо по 1,79 лв. за литър, дизелът може да се продава и по 1,53 лв., бензинът – вместо по 1,80 лв., по 1,54 лв.?
– Признавам, ние следихме движенията на цените – международни и на вътрешния пазар, в последните няколко години преди да влезем в този бизнес. И стигнахме до твърдото вътрешно убеждение, че има нещо нередно в тях, дори се чувствахме ограбени от ситуацията на пазара. Защото не забравяйте, че и ние също сме клиенти. Затова предложихме на хората нашия модел. Избрали сме да бъдем полезни и за тях, и за себе си, и мисля, че се получава. Що се отнася до другите търговци на петролни продукти – колкото и да не им е приятно, но ние им показахме с факти, че моделът им на ценообразуване не е коректен спрямо потребителите.

– Неведнъж ви е задаван и въпросът – откъде си доставяте горивата? Може би от някой мистичен евтин източник?
– И аз неведнъж съм отговарял – откъдето и всички останали.

– Истина ли е, че всички доставчици на горива са се наговорили повече да не работят с вас?
– Не съм чул. Не мога да знам кой с кого и за какво се уговаря. Аз отговарям за моя бизнес. И за това ние да предоставяме на хората качествена и бърза услуга на ниски цени.

– Как става така, г-н Марешки, че продавате евтино, а си плащате всички данъци и акцизи? Другите не успяват.
– Отново ме питате за неща, част от които са ноу-хау на нашата компания и не бих желал да станат публични. Не че са някаква изключителна тайна, просто не ми харесва как някой постоянно се интересува от нашия бизнес.

– Може би защото бъркате в очите на някои монополисти?
– Замислете се – ние сме на пазара от миналия октомври, допреди два месеца имахме само една-единствена бензиностанция. И изведнъж – всички взеха да се интересуват от нас. Защо? Има две обяснения – или сме много добри, намерили сме начин да търгуваме на ниски цени и хората да са много доволни (а ние наистина сме добри в търговията на дребно – справка, работата ни над 20 години с аптеки “Марешки”). Или пък с действията си притесняваме някого. Защото излезе наяве дълго пазена схема на източване на народа чрез престъпно високи цени на горивата. Колкото до данъка и акциза – той се плаща от потребителя. В цената на горивото има цена на петролния продукт, такси, акциз и ДДС. Последните две са фиксирани и на всеки литър са едни и същи. Откакто ние сме на пазара обаче, потреблението във Варна се е повишило като количество литри.

– Значи и държавата е взела повече пари от ДДС?
– Разбира се, и държавата е увеличила своя приход от акциз и ДДС. Следователно освен потребителите, които купуват на добра цена, ние, които правим добър бизнес, и държавата има полза от нашата работа. Чистата математика сочи, че само след появата ни домакинствата са спестили около 100 милиона лева, които са вложили в други свои нужди.

– Не питам има ли картелно споразумение в бизнеса с горива. Вие сте борец срещу монопола, защо го правите?
– Проблемът дали има картелно споразумение вече в ръцете на Комисията за защита на конкуренцията, тя ще установи истината. Членовете й вече анонсираха проверката си за картел. А за да го направят – явно са намерили достатъчно убедителни аргументи за това. Факт е, че години наред обаче си затваряха очите пред нелогичното движение на цените на международния и вътрешния пазар. Друг факт е, че никой не се осмеляваше да направи стъпка към промяна на тази практика, независимо че беше очебодна. Ние поведохме една битка и доказахме с дела, че тя може да бъде спечелена. Особено когато народът вярва в теб.

– Май няколко пъти ви „предупредиха” да не се месите в бизнеса с горива?
– Аз съм нормален човек. Затова имам нормални човешки чувства и усещания. Само че едно от тях е силното ми чувство за справедливост. Начинът, по който работят монополите и картелите в България, ме отвращава. Твърдо съм решил да направя каквото е по силите ми, за да се преборя с тях. Питате за горивата – ами те са само част от наслагваните с години схеми на ограбване на народа!

Източник: Ретро

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *