Милиардерът Игнат Канев дари 500 000 лева на педиатрично отделение в Русе

Няма по-голямо удоволствие от това човек да помогне на друг, каза в Русе големият канадски бизнесмен от български произход, дарител и почетен консул на България в Мисисага Игнат Канев, съобщи БТА.

Той присъства на официалното откриване на новото педиатрично отделение на Университетската болница в града. Ремонтът се осъществи с финансовата подкрепа на благотворителната фондация “Игнат Канев”, която дари 500 000 лева.

“Това е голяма радост. Не може да има град без болница. Трябва да се лекуват хората, които имат нужда. Болницата не е единственият проект, който имаме в региона, няма и да е последен”, заяви роденият в русенското село Горно Абланово Игнат Канев.

По думите му България може и без тази помощ, но е хубаво човек да подаде ръка.

Началникът на педиатричното отделение д-р Ева Цонкова заяви, че то вече функционира от два месеца.

“Откакто сме в него и хората се промениха, манталитетът на пациента се промени. Отделението е изключително приятно и удобно за персонал и пациенти”, заяви Цонкова.

В последните седем години в детското отделение се лекуват ежегодно по около 2700 малки пациенти. Преди то бе с капацитет 30 легла, като условията не бяха добри. Новото отделение разполага с 45 легла. Има и детска занималня, която се обзавежда чрез дарения.

По време на церемонията изпълнителният директор на УМБАЛ в Русе д-р Иван Стоянов връчи грамота и плакет на Игнат Канев. Отличени бяха и деца от конкурс за рисунки, организиран от болницата. Техните идеи са използвани за декорация на стените в новото отделение.

Източник: 24 часа

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *