Минчо Христов: Лекарствата в България категорично са най-скъпите в Европейския съюз

Здравето бе превърнато в стока от група политици – престъпници. В момента огромната част от българските граждани по един или друг начин са лишени от здравни грижи – нещо, което е в разрез с върховния закон на страната – Конституцията, коментира пред Фрог нюз независимият депутат от 40-ото НС Минчо Христов.
Лекарствата в България категорично са най-скъпите в Европейския съюз.Омерзително е, болни хора да пътуват до Гърция, Турция и Македония да си купуват лекарства. България е една от малкото страни в ЕС, където се начислява пълна ставка на ДДС. В момента парламентът възнамерява да спре достъпа на хората до лечение, ако нямат здравна осигуровка. Вместо това, според мен първо трябва да се види как се източва здравната каса чрез фалшиви операции, и то много пъти от частни болници. Как определени лекари и директори на болници получават по 40 – 50 000 лв. на месец официална заплата. Как лекарства, които закупува здравната каса на едро, са няколко пъти по-скъпи от продаваните на дребно в аптеките.

Политиците си нямат и понятие какво се случва в България. Според мен, незабавно трябва да се премахнат привилегиите на министри и депутати да се лекуват в Правителствена болница. Трябва да се накарат да минат през всичките кръгове на ада, на които са осъдили своите съграждани – да имат личен лекар, да взимат направления, да плащат такса за посещение при лекар, такса за престой в болницата, за избор на екип. През 2006 година предложих да премахнем ДДС върху лекарствата, доплащането в болниците и таксата за лекар – подкрепиха ме само няколко човека, каза Минчо Христов.

Извършват се и ред други нарушения, които не е никакъв проблем да се проследят. Въпрос на елементарна проверка от страна на прокуратурата е да се провери, защо много лекарства в България са по-скъпи от същите в съседните ни страни. Според мен служители от министерството, които са свързани с ценообразуването, наистина са влезли в мафиотскавзаимовръзка сфармацефтичните фирми. Не може в Гърция масовите лекарства да са 3-4 пъти по-евтини, коментира Минчо Христов.

Вместо хората да излязат пред Министерския съвет, пред Народното събрание, където се коват престъпни закони, те налитат на бой на първите, които им се изпречат пред тях, а именно лекарите. Не става само въпрос за безобразията, които се извършват от цял единетнос. Всеки, който посегне на лекар, трябва да бъде вкарван в затвора по бързата процедура – бил той циганин, българин, турчин или арменец. Ако бъдат вкарани в затвора 10-ина човека и то ефективно, едва ли ще продължат тези случаи. Въпрос на правосъдие и политическа воля, смята Христов.

В никакъв случай не може да се направи съпоставка със здравеопазването в Куба, където съм живял десетина години, и това в България, коментира още бившият депутат. Там то е напълно безплатно за всички, независимо какви са доходите на хората. Включително, ако човек има нужда да си направи пломба, или да се оперира, отива в която и да е поликлиника и бива обслужван. Никой не те пита какви пари получаваш и какъв здравен статус имаш. Няма здравна каса, няма направления, няма такси за посещение при лекар. Лекарствата струват стотинки и всеки може да си ги позволи.

В България трябва незабавно да се върне бюджетното здравеопазване както беше навремето и както е в момента в Англия. Там например няма здравна каса. Хората се лекуват в болниците, а след това държавата възстановява парите, които са изхарчени за лечение. Не може да се предвиди колко човека ще се разболеят с тези направления. Тези дни отново имаше случай на човек, който е получил инфаркт на прага на болнично заведение, след като са отказали да го приемат. А колко хора починаха, чакайки да влезнат по кабинетите, в коридорите или в линейките? Знаете ли, че в много села въобще не стигат линейки, въвежда се масово т.нар. „частна бърза помощ” – срещу 80-100 лева на курс!

Аз се обръщам към тези негодници от парламента, нека незабавно да се откажат от тази партийна субсидия, която е в размер на 142 млн. лв. за този мандат и да я прехвърлят директно към българското здравеопазване. За цялостно преобразуване на Спешната медицинска помощ са необходими между 60 и 70 млн. лв. Политическите партии ще излапат 142 млн. лв., това наистина е безобразие. Като граждани на тази страна, това е нещото, което трябва да поискаме – нека политиците да не тънат в разкоша, в който тънат, и да се солидаризират с проблемите на хората. В противен случай ще трябва да се организираме и да ги изметем.

източник: alarmanews.com

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *