Най-големият безплатен “СПА център” на открито в България

Черноморските солници са една от най-големите атракции в Бургас. Хора от цялата страна и чужбина идват тук, за да се потопят в лековитата луга и да се намажат с лечебна кал.

Солниците се намират на 3 км от града и до тях лесно може да се стигне пеша от северния плаж, както и по велоалея.

Лугата е продукт на солодобива и съдържа само неорганични вещества – натриев хлорид, магнезий, калий, сяра и др. Получава се след изпаряване и концентрация на солите в езерната вода.

Черноморската луга е с доказан медицински ефект – прилага се при лечение и профилактика на болести свързани с опорно-двигателния механизъм, кожни възпаления и рани, разширени вени, настинки и простудни заболявания.

Препоръчва се при артрози, артрити, тендовагинити, дископатии, изкълчване на ставите и ишиас. Добре е да се стои в лугата не повече от 20-30 минути, за да не се претоварва сърцето.

Лечебната кал е утаечен продукт на затвореното солено езеро, тя е чиста и хомогенна, с тъмносив до черен цвят и мирис на сероводород от множеството гниещи микроорганизми.

Съдържа неорганични съставки като силикати, пясъци, гипс, железни и алуминиеви съединения, различни хидроокиси и соли.

Този състав се е образувал с хилядолетия от гниенето на едноклетъчни организми, водорасли, риби, раци, миди. Един сантиметър лечебна кал се образува за минимум една година.

Същността на калолечението е комплексно въздействие върху цялата периферна нервна система.

Топлинните ѝ свойства разширяват съдовете и отварят нови капиляри. Така намалява отокът и болката, зарастват и се заличават белези от рани, подобряват се обменните и регенерационните процеси.

Освен че лекува, калта разкрасява и подмладява, защото през кожата преминават калций, йод, фосфор и др.

Интересен и любопитен пример за директните ползи от природата 

От една страна – лечебни – калолечението е доказано средство за облекчаване и лекуване на ставно-ревматоидни и кожни заболявания; от друга – добивът на сол и връзката на солодобива с наличието и привличането на птиците.

Посещението на естествените басейни с лечебна кал, сол и луга е напълно безплатно, затова през лятото са обичайна гледка хората, нацапани с кал.

Можете да последвате примера на местните, за които е удоволствие след дългия работен ден да си направят няколко лечебни процедури, а след това да се изкъпят в морето в близкия плаж и да съберат малко тен.

Това действа отпускащо и зарежда с нови сили всеки, докоснал се до лековитите дарове от природата – кал, луга, слънце и морска вода.

Източник: Вести

Facebook коментар