Най-красивата фермерка в България сади картофи и пшеница в Трън (ВИДЕО)

Тя може да спечели всеки конкурс за красота, стига да се яви на него. 26- годишната Виолета Димитрова от Трън обаче е избрала да бъде фермер. Тя отглежда 40 дка. картофи и пшеница в Трън. Не гледа телевизия, защото смята, че лошите новини не са продуктивни. Според красивата Виолета земята трябва да се уважава, съобщава agrotv.bgОт 2009 година най-красивата фермерка в България отглежда 40 декара картофи и пшеница край родното си градче Трън.

Виолета нямала земя, но взела под аренда. Подготвила проект по европейска програма като млад фермер и спечелила финансиране.

За своето стопанство Виолета се съветва с агрономи и внимателно разпределя средствата си. Вили разказва, че пазарът е много важен, но и труден заради големия внос продукти от чужбина на ниски цени. Ако една щайга с домати в Гърция е 200 лева, тук е 500лв. Така на прекупвачите им е по-евтино да си купят гръцки домати, казва Виолета.

Според младата фермерка единственият начин за българските фермери да печелят от къртовския си труд е да се ограничи вноса на продукти от чужбина. Но това няма как са стане, тъй като в рамките на ЕС е забранено ограничаването на вноса.

Повечето фермери се насочват към биопроизводството, в което има ниша, тъй като чуждестранните зеленуци и плодове са натъпкани с пестициди, които от своя страна вредят на здравето. От друга страна според Виолета всеки иска да яде качествени продукти, но не всеки може да си го позволи.

Освен нея в Трън има още десетина млади фермери, но всеки работи сам за себе си и трудно се намира стабилен партньор за евентуално фермерско сдружение.

“На мен ми се живее в България, искам да остана тук, да роботя и да се развивам, имам добро образование”, казва Виолета. Тя възнамерява да се занимава и със счетоводство. Хубавата трънчанка е с две бакалавърски степени – английски език и маркетинг, завършила е и магистратура в УНСС – счетоводство и контрол.

Според младата фермерка трънчани са по-серт като характер, но в никакъв случай не са по-лоши като хора от хората в останалите краища на страната. Трънчани са на принципа “право, Куме у очи”.

Виолета не гледа телевизия, защото според нея новините са много отрицателни, а по-лошото е, че нищо не се прави това да се промени. “Гледаш, преживяваш самата новина и накрая….все едно нищо не е било”.

“Работата на полето лекува душата”, казва още усмихнатата Вили.

Тя няма намерение да се явява на конкурси за красота, защото има по-високи цели – да работи и да се развива. “Стопанството ми е малко, печалбата ми също, трудно е, но искам да го развивам. Когато човек работи и има високи цели нещата се получават”, казва още трънчанката.

Източник: budnaera

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *